Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς παρατάθηκε το θετικό κλίμα από το ράλι της Wall Street την περασμένη Παρασκευή. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ενώ νωρίτερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 είχε κλείσει με κέρδη 0,5%. Στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά σχεδόν όλοι οι κλάδοι.

Προς στιγμήν ανακόπηκε η άνοδος των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, που ενίσχυσαν σενάρια για τον τερματισμό των αγορών ομολόγων ανέκοψαν. Δεν ανατράπηκε, ωστόσο, το θετικό κλίμα, με τον δείκτη Dax στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,35%, τον δείκτη Cac-40 κατά 0,51% και τον δείκτη FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 0,62%.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν άνοδο 1,34% και 0,7%, αντίστοιχα. Οι επενδυτές στη Wall Street επωφελήθηκαν από την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε χάρις στα θετικά αποτελέσματα του κολοσσού αεροναυπηγικής Boeing και του βιομηχανικού ομίλου 3Μ. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έχουν καλύψει το ήμισυ των απωλειών από τη διόρθωση των αγορών στις αρχές Φεβρουαρίου, με την πτώση τους να περιορίζεται πια στο 4% από τα ρεκόρ ανόδου που είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο.

Ολοι, πάντως, βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει της σημερινής κατάθεσης του νέου επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.

H υποχώρηση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ αλ Φαλίχ, για μεγαλύτερη μείωση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου από το πλαφόν που έχει συμφωνηθεί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, ενίσχυσαν τις τιμές «μαύρου» χρυσού. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού ενισχύθηκε χθες 0,82% στο υψηλό δεκαπενθημέρου, φθάνοντας τα 64,07 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent εμφάνισε άνοδο 0,59% στα 67,71 δολάρια το βαρέλι. Θετικό ρόλο για την ενίσχυση των τιμών παίζει, επίσης, η ισχυρή ζήτηση στις ΗΠΑ, που οδήγησε σε απρόσμενη πτώση τα αποθέματα αργού, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: kathimerini.gr