Η Σουηδία κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά!

Αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο που οι ίδιοι έχουν… προκαλέσει βρίσκονται οι Σουηδοί. Η πιο «cashless» οικονομία στον κόσμο κινδυνεύει να ξεμείνει από χαρτονομίσματα και κέρματα καθώς η πλειονότητα των συναλλαγών διενεργείται με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα.

Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι για να αποφευχθεί το σενάριο αυτό, η σουηδική εταιρεία διαχείρισης μετρητών Loomis AB έχει ζητήσει από τις αρμόδιες Αρχές να υποχρεώσουν τις τράπεζες και τους εμπόρους να συνεχίσουν να δέχονται μετρητά για πληρωμές.

Η προειδοποίηση ακολουθεί παρόμοιες εκκλήσεις από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η οποία ανησυχεί ότι η ραγδαία «εξαφάνιση» των μετρητών θα οδηγήσει εντέλει σε διάλυση των υποδομών που χρειάζονται για τη χρήση χαρτονομισμάτων και κερμάτων και θα υπονομεύσει την προσπάθειά της να προωθήσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα πληρωμών.

«Πρέπει να έχουμε οχήματα, χρηματοκιβώτια και όλα τα συναφή, και για να διατηρήσουμε τις υποδομές χρειαζόμαστε επίσης έναν βασικό όγκο», τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Loomis, Patrik Anderson.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο απομακρυσμένες περιοχές στα βόρεια της Σουηδίας κινδυνεύουν περισσότερο να ξεμείνουν από μετρητά. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητικό καθώς στην περίπτωση φυσικής καταστροφής ή πιθανού τεχνολογικού «μπλακάουτ» οι Σουηδοί δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

«Τα μετρητά είναι απαραίτητα σε καταστάσεις κρίσης», σημειώνει ο Andersson. «Οι Σουηδοί ίσως δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κρίσης που επηρεάζει το σύνολο μιας κοινότητας», προσθέτει.

Τα μετρητά σε κυκλοφορία στη Σουηδία περιορίστηκαν το 2017 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 και περίπου 40% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2007, καθώς όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι οι μειώσεις των μετρητών σε κυκλοφορία το 2016 και το 2017 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Όσο η χρήση των μετρητών μειώνεται τόσο αυξάνεται το κόστος για επιχειρήσεις και τράπεζες με αποτέλεσμα να μην δίνονται κίνητρα για τη χρήση τους, κι έτσι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνισή τους, τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: liberal.gr