Η Rothschild σύμβουλος της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές με αμοιβή άνω των 6,5 εκατ. ευρώ

Στην Rothschild & Cie ανέθεσε η κυβέρνηση την καθοδήγησή της στο δρόμο προς τις διεθνείς αγορές, την ώρα που βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι η αποφυγή κάθε είδους επίσημης στήριξης από τους πιστωτές.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η Rothschild αναλαμβάνει καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου του ελληνικού δημοσίου για τις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προτίθεται να προβεί μέσα στο 2018.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει στην Rothschild το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ ως «success fee», για κάθε έκδοση κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο.

Επιπλέον, και με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου έκδοσης εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, θα καταβληθεί ως αμοιβή ποσό έως 2 εκατ. ευρώ συνολικά. Πρόκειται για ποσό 1 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ακόμη 1 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να χτίσει ταμειακό απόθεμα αντλώντας περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές, ο οίκος εκτιμάται ότι θα πληρωθεί συνολικά με πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες του κατά το τρέχον έτος, από τη στιγμή που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις εκδόσεις. Τέλος, θα καταβληθεί ποσό 99 χιλ. ευρώ έως 31 Μαΐου.

Η Rothschild, πλέον, εκτός από τις δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού αναλαμβάνει και καθήκοντα συμβούλου για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, για τον σχεδιασμό αξιόπιστης μεσοπρόθεσμης στρατηγικής χρηματοδότησης, την ανανέωση της εμπιστοσύνης των αγορών και την εμπεριστατωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης καθώς και εκτίμηση των μελλοντικών επιπτώσεων.

Πηγή: kathimerini.gr