Κλείδωσε το σχέδιο για πώληση 51% των ΕΛΠΕ

Είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΠΕ μέσω της ταυτόχρονης πώλησης μεριδίων από το Δημόσιο και τον ‘Ομιλο Λάτση προβλέπει το τελικό μοντέλο αποκρατικοποίησης για τον ενεργειακό όμιλο. Σχέδιο που «κλείδωσε» στις συναντήσεις των τελευταίων 24ώρων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των θεσμών, βάζοντας τέλος στα σενάρια για εναλλακτικά πλάνα σαν αυτά που προωθούσε ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Το μοντέλο που προέκριναν οι δανειστές αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», τη διάθεση ενός κοινού πακέτου από το Δημόσιο και την Paneuropean (Ομιλος Λάτση), προκειμένου να διασφαλιστεί η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού 51% των ΕΛΠΕ, συν του μάνατζμεντ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παραμένει το αρχικό σενάριο, δηλαδή να διαθέσει το μεν Δημόσιο ένα ποσοστό από το 35% που διαθέτει στα ΕΛΠΕ και αντίστοιχα η Paneuropean ένα μερίδιο από το δικό της 45,47%.

Στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, το παραπάνω μοντέλο προκρίθηκε ως το μοναδικό που μπορεί να δώσει κίνητρο σε στρατηγικό επενδυτή να αγοράσει μέρος από το κρατικό ποσοστό στην εταιρεία. Προσομοιάζει σε εκείνο του ΔΕΣΦΑ (όπου Δημόσιο και ΕΛΠΕ πωλούν ταυτόχρονα) και το οποίο αξιολογήθηκε από τους πιστωτές και την κυβέρνηση ως το μόνο ικανό για να περπατήσει η αποκρατικοποίηση. Προϋποθέτει φυσικά συμφωνία με τον Ομιλο Λάτση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, το «πράσινο φως» που εξασφάλισε τα τελευταία 24ωρα το οικονομικό επιτελείο λύνει τα χέρια στην ελληνική πλευρά να εντείνει τις διεργασίες με την Paneuropean, προκειμένου οι δύο πλευρές να έχουν έρθει σε συμφωνία, ει δυνατόν έως το τέλος Μαρτίου. Εφόσον αυτό συμβεί, κάπου στις αρχές Απριλίου θα προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο σχετικός διαγωνισμός.

Αν και η χρηματιστηριακή πορεία των ΕΛΠΕ δεν μπορεί να αποτελεί φυσικά «μπούσουλα» για την αξία της εταιρείας, έχει τη σημασία του να επισημανθεί ότι με βάση τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (2,51 δισ. ευρώ), το 51% ισούται με 1,28 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές, η αξία του συνόλου των ΕΛΠΕ έχει αποτιμηθεί από ξένο οίκο στα 4,8 δισ. ευρώ. Το ερώτημα, με άλλα λόγια, είναι κατά πόσο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές για τα ΕΛΠΕ, ικανοί να καταβάλουν τέτοιου ύψους ποσά.

Των παραπάνω πάντως εξελίξεων είχαν προηγηθεί κινήσεις από τον υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη για την προώθηση εναλλακτικών σεναρίων σχετικά με όλες τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ), τα οποία και είχε θέσει την περασμένη Δευτέρα στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών. Δηλαδή να μην πωληθούν τα κρατικά ποσοστά στα ΕΛΠΕ, στη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ, παρά να αξιοποιηθούν είτε με μεταφορά τους στο υπερταμείο, είτε μέσω έκδοσης ισοδύναμης αξίας ομολόγων, μετατρέψιμου σε μετοχές. Προφανώς οι δανειστές δεν έτειναν ευήκοα ώτα στις παραπάνω προτάσεις, οι οποίες μετά και τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών μπαίνουν οριστικά στον «πάγο».

Σημειώνεται ότι το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται πλήρως και σε σημερινές δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται στο πρακτορείο Reuters, ο οποίος ανέφερε ότι το Δημόσιο εξετάζει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, δηλαδή του 51%, των ΕΛΠΕ.

Πηγή: kathimerini.gr