Κυρίαρχο θέμα της 4ης αξιολόγησης τα κόκκινα δάνεια

Η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, μέσω της προώθησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και της άρσης των εμποδίων στην πώλησή τους, θα εξακολουθήσει να αποτελεί κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και κατά τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, όπως προκύπτει από τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών χθες στο Χίλτον.

Ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης της τέταρτης αξιολόγησης έληξε χθες στη γραμμή της τρίτης αξιολόγησης, «αναίμακτα» και γρήγορα. Οι θεσμοί στην ανακοίνωσή τους αναφέρθηκαν σε εποικοδομητικές συζητήσεις και σημείωσαν ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες δράσεις για να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εγκαίρως, ενόψει μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Βέβαια, ακόμη είναι αρχή. Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι συζητήθηκαν «χρονοδιαγράμματα, εμπόδια και δυσκολίες, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι τεχνικής φύσεως». Υπάρχουν όμως και δυσκολίες ουσιαστικής φύσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Χίλτον, περίπου 9 από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θεωρείται ότι έχουν κλείσει (κατά τις συζητήσεις στην Αθήνα άνοιξαν ξανά 2-3 που είχαν αρχικώς θεωρηθεί ολοκληρωμένα).

Για να λυθούν τα προβλήματα κάθε είδους, η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να στείλει 7-8 εκθέσεις στους δανειστές, με τις θέσεις της σε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης και μεταξύ αυτών κυριαρχούν τα τραπεζικά. Συγκεκριμένα οι εκθέσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, καθώς και την άρση των εμποδίων στη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως μετέδιδε χθες ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, υπό στενή παρακολούθηση θα βρίσκεται η πορεία των πλειστηριασμών, για τους οποίους οι θεσμοί ενημερώθηκαν και κατά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας στο Χίλτον.

Τα άλλα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο εκθέσεων της κυβέρνησης προς τους θεσμούς θα είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η στελέχωση της νέας Αρχής των οικονομικών εισαγγελέων, υπό τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και ορισμένα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Οι αντικειμενικές αξίες

Σημαντική εκκρεμότητα της 4ης αξιολόγησης είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Η ίδια πηγή δήλωσε χθες πως δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση της αναθεώρησής τους στο τέλος Μαρτίου, καθώς αυτή η αξιολόγηση δεν αφήνει περιθώρια αναβολών, δεδομένου ότι είναι η τελευταία του προγράμματος. Αυτό, είπε η πηγή, δημιουργεί μεγάλο άγχος ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση έως τον Μάιο και η συνολική συμφωνία, περιλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, να είναι έτοιμη μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανέφερε η υψηλόβαθμη πηγή.

Ως προς το ΔΝΤ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προσδιορίσει τη στάση του για το αν θα ζητήσει ή όχι επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2019, μαζί με τη μείωση των συντάξεων, αφού ενημερωθεί πρώτα για τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου. Αυτό σημαίνει πως το θέμα θα τεθεί τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το Euroworking Group αναμένεται να εξετάσει την πρόοδο στην υλοποίηση των 2 προαπαιτουμένων που απέμεναν από την τρίτη αξιολόγηση, για το Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Οι πληροφορίες χθες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το Ελληνικό θεωρείται πως έκλεισε. Επίσης, θα παρουσιαστεί η πρόταση της τεχνικής ομάδας για την ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: kathimerini.gr