Το εισαγόμενο σύρμα μπαίνει τώρα στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή μέτρα αντιντάμπινγκ τα οποία στοχοθετούν το εισαγόμενο ατσαλόσυρμα και σύρμα από μη κραματοποιημένο χάλυβα με προέλευση από την Ιταλία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα είδη τα «πωλούν (…) στις ΗΠΑ σε τιμή κατώτερη της δίκαιης αξίας τους», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Τα «περιθώρια ντάμπινγκ» κυμαίνονται, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, από το 3,81% στην περίπτωση των βιομηχανιών της Τουρκίας ως το 147,63% στην περίπτωση των βιομηχανιών του ΗΒ.

Η απόφαση για την επιβολή των μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί από την αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (USITC), έναν ομοσπονδιακό ανεξάρτητο θεσμό.

Οι εισαγωγές που βάζει στο στόχαστρο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανήλθαν το 2016 σε 160,4 εκατ. δολάρια (12,2 εκατ. από την Ιταλία, 45,6 από τη Νότια Κορέα, 40,7 από την Ισπανία, 41,4 από την Τουρκία, 20,5 από το ΗΒ).

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει δράση κατόπιν προσφυγών που υποβλήθηκαν από τις εγχώριες σιδηρουργίες Gerdau Ameristeel US, Nucor Corporation, Keystone Consolidated Industries και Charter Steel.

Οι εισαγωγές ίδιων προϊόντων από την Ουκρανία και τη Νότια Αφρική, που αρχικά συμπεριλαμβάνονταν στην προκαταρκτική διαδικασία που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, δεν κατονομάζονται στην τελική απόφαση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι λαμβάνει μέτρα αντιντάμπινγκ εναντίον των σφιγκτήρων, ή φλαντζών, από χάλυβα με προέλευση από την Κίνα και την Ινδία. Στα κινεζικά προϊόντα επιβλήθηκε δασμός 257,11% και σε εκείνα της Ινδίας δασμός από 18,10% μέχρι και 145,25%. Η αξία των εισαγωγών των προϊόντων αυτών στις ΗΠΑ το 2016 ανερχόταν αντίστοιχα σε 16,3 και 32,1 εκατ. δολάρια.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει περάσει στην επίθεση στο πεδίο του εμπορίου, επιβάλλοντας σειρά μέτρων προστατευτισμού ευρείας κλίμακας.

Πηγή: capital.gr