Λόμπινγκ της Huawei στην Ευρώπη με επενδύσεις, δωρεές και χορηγίες
Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Huawei είναι η επέκτασή της στην Ευρώπη, όπως τονίζει η ίδια η εταιρεία στους νέους υπαλλήλους της. Αλλά δεν αναφέρεται στο λόμπινγκ που έχει κάνει στην Ευρώπη την τελευταία 15ετία, αποσκοπώντας να κερδίσει την εύνοια των κυβερνήσεων, υποσχόμενη θέσεις εργασίας και κονδύλια για έρευνες, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της New York Times. Στη Βρετανία δημιούργησε ένα συμβούλιο εταιρικής ευθύνης με επικεφαλής τον Τζον Μπράουνι, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της πετρελαϊκής ΒΡ. Εκανε δωρεές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Διοργάνωσε εκδηλώσεις προς τιμήν ηγετικών στελεχών σε πολιτικά κόμματα. Εκανε χορηγίες σε εξέχοντα φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως είναι το Prince’s Trust του πρίγκιπα Καρόλου. Στη Γερμανία, η Huawei χρηματοδότησε εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή ερευνών σε καινοτομίες και εκδηλώσεις όπως το πρόσφατο συνέδριο της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.
Ενα χρόνο πριν η Huawei δεσμεύτηκε να επενδύσει 5 δισ. στερλίνες για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βρετανία, όπου απασχολεί 1.500 άτομα. Λίγο μετά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντήθηκε με την πρόεδρο της Huawei, Σαν Γιαγφάνγκ, στο Πεκίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πόζαρε στο περίπτερο της Huawei σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Παρά την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθείται με πολλή προσοχή όλα αυτά τα χρόνια, η θέση της Huawei στην Ευρώπη διακυβεύεται τελευταία. Οι ΗΠΑ υποψιάζονται πως κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούν ως «αγωγοί» κατασκοπείας για το Πεκίνο και λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την παρουσία τους στην αμερικανική οικονομία. Τον περασμένο μήνα, οι Αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν από τον Καναδά να συλλάβουν την οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτού της εταιρείας με κατηγορίες για τραπεζική απάτη για τη διεκπεραίωση επιχειρηματικών συναλλαγών με το Ιράν. Στο Σιάτλ, παράλληλα, οι δικαστικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες για να εξακριβώσουν εάν η Ηuawei έχει διαπράξει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Τα προβλήματα της Huawei στις ΗΠΑ επηρεάζουν πια τη θέση της στην Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη αγορά του ομίλου στο εξωτερικό. Υπάλληλος του ομίλου συνελήφθη αυτόν τον μήνα στην Πολωνία και κατηγορείται για κατασκοπεία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Τσεχία σκέπτονται να θέσουν περιορισμούς στη συμμετοχή της Huawei σε δημοπρασίες για την κατασκευή δικτύων 5ης γενιάς (5G). O επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη Βρετανία, ΜΙ6, προειδοποίησε για τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας στη χώρα. Ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Telekom, επανεξετάζουν τη χρήση εξοπλισμού της. Την περασμένη Πέμπτη, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε πως θα ανακαλέσει τις δωρεές και τις υποτροφίες από τη Huawei.
Από την πλευρά του, ο κινεζικός κολοσσός ισχυρίζεται πως δεν έχει διαπράξει κάτι μεμπτό. Σε επίσημη ανακοίνωση της Huawei αναφέρεται πως «έχει κτίσει ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες, προμηθευτές και κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη». Πρόσθεσε πως η ανάπτυξή της στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα επιτευγμάτων επί σειράν ετών. Δεν θα είναι εύκολο, πάντως, για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε συνεργασία με τη Huawei. Ο εξοπλισμός της εταιρείας είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της υποδομής ασύρματης τεχνολογίας στην Ευρώπη, υπενθυμίζουν οι New York Times.
Πηγή: kathimerini.gr