Έρχεται το ΣΔΟΕ της κυβέρνησης και των οικονομικών εισαγγελέων

Μαζί με τις εφορίες την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, την Οικονομική Αστυνομία, την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, το ΣΔΟΕ, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης έρχεται και η «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» υπό την σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων και υπό τις εντολές της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αυτό που επιθυμούσε η κυβέρνηση γίνεται πράξη. Θα έχει πλέον έναν ελεγκτικό μηχανισμό υπό τις οδηγίες της.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί παρά το γεγονός ότι συμφώνησαν για τη δημιουργία της νέα υπηρεσίας εκφράζουν φόβους για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο των ελεγκτών. Φοβούνται για ελέγχους που θα διαταχθούν αλλά και για αυτούς που θα σταματήσουν.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να υποβάλουν ως τις 26 Μαρτίου αιτήσεις απόσπασης στο αποκαλούμενο νέο «ΣΔΟΕ», που αναλαμβάνει τις εισαγγελικές παραγγελίες.

Στη νέα υπηρεσία θα εργασθούν, 57 εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι Πληροφορικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, άλλοι 28 υπάλληλοι ίδιων ειδικοτήτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 50 υπάλληλοι από τους κλάδους Δημοσιονομικών, Οικονομικών Επιθεωρητών, Διοικητικού Οικονομικού, Διοικητικού Λογιστικού, από το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό αλλά και ένστολοι. Ειδικά για τη μεταβατική περίοδο, όπου θα πρέπει να ολοκληρωθούν παραγγελίες σε εκκρεμότητα, η νέα Διεύθυνση θα ενισχυθεί με 60 ελεγκτές από την ΑΑΔΕ.

Η διάρκεια απόσπασης των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τη Διεύθυνση θα είναι διετής, με δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο, ενώ η τελική επιλογή τους θα γίνει από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, που μπορεί να τους καλέσει και για προσωπική συνέντευξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για την διενέργεια ερευνών, προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης για την εξακρίβωση τέλεσης φορολογικών εγκλημάτων και οποιωνδήποτε άλλων συναφών οικονομικών εγκλημάτων, τη σύνταξη πορισματικών εκθέσεων σε εκτέλεση των εισαγγελικών παραγγελιών που της ανατίθενται.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του έχει την ιδιότητα των ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων και κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Αναπληρωτή του ή των εισαγγελικών λειτουργών που τον επικουρούν.

Σύμφωνα με το νόμο «οι εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων των αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οιασδήποτε εισαγγελικής και δικαστικής αρχής, οι οποίες υφίστανται στην ΑΑΔΕ κατά τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της Υπηρεσίας, επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ στις κατά περίπτωση αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές που έχουν εκδώσει τις σχετικές παραγγελίες, εντολές και αιτήματα.

Πηγή: liberal.gr