Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η εταιρεία ενδυμάτων J. Crew

Την πρώτη μεγάλη ρωγμή στον χώρο του λιανικού εμπορίου επέφερε η κρίση του κορωνοϊού, οδηγώντας σε χρεοκοπία τον αμερικανικό κολοσσό J. Crew, ο οποίος ωστόσο ακόμα και πριν από την επέλαση της πανδημίας δυσκολευόταν να διαχειριστεί το διογκωμένο χρέος και την άνοδο των αγορών μέσω Διαδικτύου.

Η αμερικανική εταιρεία ρούχων έκανε αίτηση πτώχευσης ενώπιον δικαστηρίου στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, συμφωνώντας παράλληλα να διαγραφεί το χρέος της, ύψους 1,65 δισ. δολαρίων, και να παραχωρήσει τον έλεγχο σε πιστωτές της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το επενδυτικό fund Anchorage Capital και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Blackstone και GSO Capital Partners. Επιπλέον, η J. Crew πρόκειται να κλείσει οριστικά κάποια από τα καταστήματά της, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η αμερικανική εταιρεία, της οποίας τα ρούχα έχουν γίνει γνωστά και έχουν φορεθεί από δημοφιλείς προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και η τέως πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, αντιμετώπιζε προβλήματα πολύ πριν από την εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Οπως πολλά άλλα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής, προσπαθούσε να προσαρμοστεί στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς οι καταναλωτές μετανάστευαν στο Διαδίκτυο. «Τα καταστήματα με φυσική παρουσία δυσκολεύονταν ήδη με την κατανάλωση μέσω Διαδικτύου πριν από τον κορωνοϊό και τώρα θα αντιμετωπίσουν την ενισχυμένη τάση αγορών μέσω Ιντερνετ», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο Ράνταλ Κόνικ, αναλυτής της Jefferies.

Επιπλέον, η J. Crew απομάκρυνε ορισμένους πιστούς πελάτες της μέσω ενός στρατηγικού λάθους, καθώς στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας προχώρησε σε αύξηση των τιμών των προϊόντων της. Η εταιρεία κατάφερε να αποφύγει την πτώχευση το 2017, διότι κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της για μείωση του χρέους της και για παράταση των προθεσμιών σε άλλες οικονομικές της υποχρεώσεις. «Οι έμποροι λιανικής που περιφέρονταν άσκοπα πριν από την πανδημία έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με προηγουμένως», σχολίασε στο CNN ο Μαρκ Κόεν, που εξειδικεύεται στα μαθήματα λιανικού εμπορίου στο Columbia Business School, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλοι κολοσσοί του λιανεμπορίου. Hδη φημολογείται ότι η επίσης αμερικανική Sears αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Προκειμένου να μειώσει το χρέος της, η J. Crew σκόπευε να εισαγάγει στο χρηματιστήριο τη θυγατρική της Madewall stores, η οποία ήταν και εξαιρετικά κερδοφόρα. Ωστόσο, τα εν λόγω σχέδια καταστράφηκαν μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η εταιρεία ρούχων υποχρεώθηκε να κλείσει προσωρινώς τα περίπου 500 καταστήματα που διατηρεί στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, των θυμάτων, αλλά και ανεργίας στη χώρα προεξοφλούν ότι η κατανάλωση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό.

Πηγή: kathimerini.gr