Αγγλοσαξονική «τορπίλη» στο ευρώ

«Παιχνίδια» με το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας παίζουν οι Αγγλοσάξονες, με στόχο να «τορπιλίσουν» το ευρώ προς όφελος των κερδοσκόπων του Σίτι και της Γουόλ Στριτ.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα μας μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κυριαρχούν στα βρετανικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει σταδιακά… πόντους.

Ενδεικτικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα του Gurdian, το οποίο διερευνά τις επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και νικήσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον συντάκτη Όουεν Τζόουνς «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει στις πρόωρες εκλογές, αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όσους θέλουν ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τη λιτότητα». Επισημαίνει μάλιστα ότι μετά από χρόνια κοινωνικής καταστροφής ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στους Έλληνες ένα πολύτιμο αγαθό: την ελπίδα. Και αυτό παρά τη μετακίνηση από τη θέση της άμεσης ακύρωσης του χρέους σε μια συμφωνημένη λύση.

Προειδοποίηση
Ο Guardian σημειώνει πως σε σύμπνοια με το ισπανικό κίνημα Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «αφορίσει» η Ε.Ε. τις πολιτικές λιτότητας και να στραφεί σε πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και ανάκαμψης. Ο Τζόουνς καταλήγει, μάλιστα, με την παρατήρηση ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η πτώση του ΠΑΣΟΚ θα όφειλε να εκληφθεί ως προειδοποίηση για τους Εργατικούς στη Βρετανία…

Από την πλευρά του δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού Channel 4 δίνει επίσης προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πέντε χρόνια λιτότητας έχουν καταβαραθρώσει την ελληνική οικονομία και έχουν επιβαρύνει ψυχολογικά εκατομμύρια Έλληνες.

Αλλά και οι Financial Times… αιφνιδιάζουν διαμηνύοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ταμπού για τις Βρυξέλλες», ενώ πριν από μόλις δύο χρόνια οι ηγέτες της Ευρωζώνης φοβούνταν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, οι FT υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε ως ρεαλιστής κατεβάζοντας τους τόνους στην εμπρηστική ρητορική από τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2012.

Με άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα παραδέχεται ότι η Ευρώπη καθίσταται ξανά ενδιαφέρουσα για τους Αγγλοσάξονες κερδοσκόπους, τους οποίους το Βερολίνο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα εχθρικά, μιας και απώτερος στόχος είναι να «πυροδοτήσουν» μια νέα ελληνική κρίση που θα πλήξει το ευρώ και θα τους επιτρέψει να βγάλουν τεράστιο κέρδος.

Μια ελληνική κρίση θα μπορούσε εξάλλου να αποσπάσει την προσοχή από μεγαλύτερα προβλήματα όπως η ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης.

«Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποσπούσε την προσοχή της αγοράς και από το ιταλικό χρέος», γράφουν οι FT, επισημαίνοντας όμως ότι μια θυελλώδης ελληνική έξοδος δεν αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο όπως το 2011 και το 2012.

Πριν από την καταστροφή
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν άφησαν ασυγκίνητη τη βρετανική Telegraph. Σε δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον» ο αρθρογράφος Πίτερ Όμπορν-photo, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή υποστηρίζει ότι η Οικονομική Νομισματική Ένωση ήταν από τη «γέννησή» της καταδικασμένη να αποτύχει, σημειώνοντας παράλληλα ότι η «ευρωπαϊκή ελίτ» αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για αυτό και σήμερα, η Ευρωζώνη είναι «ένα βήμα πριν από την καταστροφή»…

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι η πιο «θανάσιμη» και πρόσφατη απειλή για το ευρώ είναι η «ανάσταση» του ελληνικού θρίλερ, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική δομή στη Ε.Ε. πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να «χωρέσει» στην οικονομική πραγματικότητα ή το αντίστροφο.

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πολύ «τυχερός» πρωθυπουργός, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη θα τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους πολίτες να αντιληφθούν το «αιώνιο όραμα» της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια Ευρώπη των Εθνών!

Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο Ούγκο Τσάβες των… Βαλκανίων και το πρακτορείο Bloomberg διαπιστώνει ότι λίγοι είναι πλέον αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει ένα σχέδιο που θα βυθίσει τη χώρα ξανά σε οικονομικό χάος…

Θέλουν μόνο μια οικονομική ένωση

Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τα δημοσιεύματα αυτά, διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν πως οι Αγγλοσάξονες και δη οι Άγγλοι ουδέποτε ενστερνίστηκαν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Αντιθέτως έκαναν πάντα ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να το υπονομεύσουν. Εκείνο που επιθυμούν και τους βολεύει είναι μία οικονομική ένωση, όπου απλά μετέχουν και τίποτα περισσότερο. Με τη δύναμη του ευρωσκεπτικιστή Ναϊτζελ Φαράτζ να ανεβαίνει σημαντικά, έχει έρθει πλέον η σειρά του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να ξεσπαθώσει κατά των υπόλοιπων Ευρωπαίων και ιδιαίτερα κατά του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το «καμπανάκι» που χτυπά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Σε άρθρο του υποστηρίζει πως το σημαντικό δεν είναι ότι οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους, γι’ αυτό και δίνουν ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σημαντικό είναι ότι ριζοσπαστικά κόμματα κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε Γαλλία, Ιταλία και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και στη Βρετανία, όπου τόσο πολιτικοί κατά των μεταναστών όσο και Σκοτσέζοι αυτονομιστές απειλούν την πολιτική τάξη…