Αισιόδοξοι για το 2020 οι σύμβουλοι επιχειρήσεων

Αισθητή βελτίωση παρουσιάζουν οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο δωδεκάμηνο. Περισσότερη είναι η αισιοδοξία τόσο για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών όσο και για τους παραγωγικούς συντελεστές.

Οπως προκύπτει από το βαρόμετρο για την οικονομία του συνδέσμου εταιρειών συμβούλων μάνατζμεντ για το δεύτερο τρίμηνο, ο γενικός δείκτης GRe+1, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών οικονομικής συγκυρίας και παραγωγικών συντελεστών, εκτινάχθηκε στο 41,3% από 24,0% το προηγούμενο τρίμηνο. Η άνοδος του δείκτη παραγωγικών συντελεστών οφείλεται στη γενική βελτίωση των προσδοκιών και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την επιχειρηματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο. Ενας επιπλέον παράγοντας ενδέχεται να σχετίζεται με τις αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες όμως δεν εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Νέα εντυπωσιακή βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών κατά το επόμενο δωδεκάμηνο καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας, που προκύπτει ως ο μέσος της διαφοράς μεταξύ των ποσοστών «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών), διαμορφώθηκε σε 43,8% έναντι 30,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η τιμή μάλιστα του δείκτη είναι η δεύτερη υψηλότερη από την έναρξη της δημοσιοποίησής του στις αρχές του 2014. Περισσότερη αισιοδοξία υπάρχει και σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι προκλήσεις και τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις και τη δραστηριότητά τους. Αναφορικά με τους ανασχετικούς παράγοντες στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η σύνθεση της ομάδας των σοβαρότερων πέντε δεν άλλαξε ούτε το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για τα ακόλουθα: υψηλή φορολογία, έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους.

Πηγή: kathimerini.gr