Ακυρώνει τα stress tests η Τράπεζα της Αγγλίας

Στην αντιστάθμιση του οικονομικού πλήγματος από τον κορωνοϊό συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και συνεπώς ακυρώνει τα τεστ κοπώσεως των τραπεζικών κολοσσών για το 2020. Σε σχετική της ανακοίνωση και αφότου είχε περικόψει τα επιτόκια δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό, η Τράπεζα της Αγγλίας σχολίασε ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή κορυφαία προτεραιότητα είναι η υποστήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται πως κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε ότι θα ακυρώσει τον έλεγχο των τραπεζών, στον οποίο επρόκειτο να συμπεριληφθούν και βρετανικοί τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η Barclays και η HSBC. «Τα πρόσφατα τεστ κοπώσεως του 2019 έδειξαν ότι το βρετανικό τραπεζικό σύστημα ήταν ανθεκτικό σε βαθιές συγχρονισμένες υφέσεις στη Βρετανία και στις οικονομίες ανά τον κόσμο, οι οποίες συνολικά είναι εντονότερες σε σχέση με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, εφόσον συνδυαστούν με τα επιπλέον κόστη που ανακύπτουν», ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Παράλληλα, η αρμόδια εποπτική αρχή των βρετανικών τραπεζών δήλωσε πως ενδέχεται να καθυστερήσει και η εφαρμογή των νέων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας της επιτροπής της Βασιλείας.

Προσπαθώντας να σηκώσει επιπλέον βάρη από τις βρετανικές τράπεζες, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε περαιτέρω αναβολή προγραμματισμένων δραστηριοτήτων. Η αξιολόγηση της ρευστότητας των τραπεζών, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας. Επιπλέον, εξετάζει την καθυστέρηση προετοιμασίας των τραπεζών για τα οικονομικά μέτρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η Βρετανία αναμένει πως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού όλο και περισσότεροι θα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Συνεπώς, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν περισσότερα κεφάλαια, ιδίως αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα στην κερδοφορία τους. «Η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο του κορωνοϊού στους κανόνες και προβλέπεται πως θα παρέχει κατευθυντήριες στις επιχειρήσεις την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η ΒοΕ, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις σχετικά με τις απώλειες των τραπεζών από τα δάνεια.

Ωστόσο, στη σχετική της ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι είναι πολύ δύκολο να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις όσον αφορά τις ζημίες των τραπεζών, καθώς ο ιός εξελίσσεται απρόβλεπτα. Σίγουρα πάντως μπορούν να αντιμετωπίσουν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τον οικονομικό αντίκτυπο μέσω των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε αιφνιδίως την Πέμπτη σε δεύτερη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Ο Αντριου Μπέιλι, κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, δήλωσε πως παρότι θα ήθελε να αποφύγει τα αρνητικά επιτόκια, δεν πρόκειται να αποκλείσει κανένα μέτρο στην παρούσα φάση. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά 200 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, το οποίο θα εστιάζει κατά κύριο λόγο στην αγορά βρετανικών κρατικών ομολόγων.

Πηγή: kathimerini.gr