Αμερικανικές επιχειρήσεις κρατούν εκτός ΗΠΑ πάνω από $2,1 τρισ.

Τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι αμερικανικοί κολοσσοί για να αποφύγουν τη φορολόγηση τους αποκαλύπτει έρευνα των μη κυβερνητικών οργανισμών «The Citizens for Tax Justice» και «US Public Interest Research Group Education Fund » που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα των δύο μη κυβερνητικών οργανισμών, οι επιχειρήσεις της λίστας Fortune 500 – οι 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις – κρατούν περισσότερα από 2,1 τρισ. δολ. σε συσσωρευμένα κέρδη εκτός ΗΠΑ για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους.

Συνολικά, οι επιχειρήσεις αυτές θα χρωστούσαν ένα εκτιμώμενο ποσό ύψους 620 δισ. δολ. εφόσον επαναπατρίσουν τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι δύο οργανισμοί αναφέρουν στην έρευνα τους ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εταιρειών της λίστας Fortune 500 διατηρούν θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία οι δύο οργανισμοί χρησιμοποίησαν τις γνωστοποιήσεις των ίδιων των εταιρειών προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κολοσσός της τεχνολογίας Apple διατηρεί $181,1 δισ. εκτός ΗΠΑ, τα περισσότερα από κάθε άλλη αμερικανική εταιρεία, και θα χρωστούσε ένα εκτιμώμενο ποσό της τάξης των $59,2 δισ. εάν επιχειρούσε να φέρει τα χρήματα πίσω στις ΗΠΑ από τους τρεις φορολογικούς παραδείσους όπου βρίσκονται.

Η πολυεθνική General Electric διατηρεί $119 δισ. σε 18 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους, ενώ ο κολοσσός του λογισμικού Microsoft διατηρεί $108,3 δισ. σε πέντε θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους. Η φαρμακευτική Pfizer διατηρεί $74 δισ. σε 151 θυγατρικές, σύμφωνα με την έρευνα.

«Τουλάχιστον 358 επιχειρήσεις, σχεδόν το 72% της λίστας Fortune 500, λειτουργούσαν θυγατρικές στη δικαιοδοσία φορολογικών παραδείσων για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2014», σημειώνεται στην έρευνα. «Συνολικά, αυτές οι 358 επιχειρήσεις διατηρούν τουλάχιστον 7.622 θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους».

«Το Κογκρέσο μπορεί και πρέπει να αναλάβει ισχυρή δράση για να αποτρέπει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό, κάτι που με τη σειρά του θα αποκαταστήσει τη στοιχειώδη δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα, θα μειώσει το έλλειμμα και θα βελτιώσει τη λειτουργία των αγορών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην έρευνα σημειώνεται παράλληλα ότι:
-Οι 30 επιχειρήσεις με τα περισσότερα χρήματα εκτός ΗΠΑ για φορολογικούς σκοπούς συνολικά λειτουργούν 1.225 θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους

-Σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων με θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους έχουν συστήσει εταιρεία στις Βερμούδες ή τα Νησιά Κέιμαν – δύο ιδιαίτερα γνωστούς φορολογικούς παραδείσους.

-Συνολικά, τα κέρδη όλων των αμερικανικών πολυεθνικών – και όχι μόνο της λίστας Fortune 500 – στα δύο αυτά νησιωτικά έθνη το 2010 κάλυπταν το 1.643% και το 1.600% του ετήσιου ΑΕΠ τους αντίστοιχα.