Αναβάλλεται η πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας

Ανάσα πήραν, χθες, οι επενδυτές ιταλικών ομολόγων, μετά την ανακοίνωση της Moody’s ότι δίνει παράταση στην επαναξιολόγηση του χρέους της χώρας.
Με την απόφαση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάλλεται η πιθανή υποβάθμιση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, μια πολύ δυσάρεστη προοπτική για τους επενδυτές στην Ιταλία.
Η Moody’s αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως χρειάζεται «μεγαλύτερη σαφήνεια» σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας.
Οι δηλώσεις της κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας ότι δεν θα υλοποιήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των προκατόχων τους και της Κομισιόν και ότι θα ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Και αυτό διότι η Ιταλία πρέπει να είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένη προκειμένου να περιορίσει το χρέος της, που ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ.
Η χθεσινή απόφαση της Moody’s να αναβάλει τη δημοσιοποίηση της επαναξιολόγησης του ιταλικού χρέους οδήγησε σε άνοδο τις τιμές των ιταλικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 3% για πρώτη φορά τον Αύγουστο.
Πριν από έναν μήνα, η Moody’s ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εκ νέου τη βαθμολογία της ιταλικής οικονομίας, που σήμερα κατατάσσεται στη βαθμίδα «Baa2».
Βέβαια, η χθεσινή ανάσα ανακούφισης που δόθηκε από τη Moody’s δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές θα επαναπαυθούν. Ιδιαίτερα ενόψει της παρουσίασης του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο. «Η ανακοίνωση της Moody’s συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Μακάντο, στρατηγικός επενδυτής της Natixist.

Πηγή: kathimerini.gr