Αναλυτική καταγραφή των δαπανών στο νέο E3

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν αναλυτικά όλες τις δαπάνες, τα έξοδα δηλαδή που πραγματοποίησαν το 2018, στο νέο έντυπο Ε3, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οπως ορίζεται στη σχετική απόφαση, η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα Ε1 (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και Ν  (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. Σύμφωνα με το νέο έντυπο, όλες οι επαγγελματικές δαπάνες θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά μία μία, αλλά και στο σύνολο.

Το μέτρο της αναλυτικής καταγραφής δαπανών επρόκειτο να εφαρμοστεί από το 2018, αλλά έπειτα από αιτήματα των λογιστών – φοροτεχνικών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε παράταση και θα εφαρμοστεί κανονικά από φέτος. Οι περισσότερες δυσκολίες στη συμπλήρωση του Ε3 που θα συναντήσουν οι λογιστές και οι φορολογούμενοι εντοπίζονται στον πίνακα Ζ2 και τους κωδικούς 181 και 185.

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί δεν απαιτούν την αναγραφή ενός μόνο ποσού, δηλαδή του συνόλου των δαπανών, αλλά κάνοντας κλικ στον κωδικό ανοίγει νέο διαδραστικό παράθυρο όπου θα καταγραφούν αναλυτικά για πρώτη φορά οι δαπάνες κάθε επιχείρησης, ελεύθερου επαγγελματία και αγρότη για ενοίκια, ασφάλιστρα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, τηλεφωνικά τέλη, προμήθειες, διαφήμιση κ.λπ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

1. Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.

2. Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή Ν, κατά περίπτωση).

3. Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης, ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.

4. Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.

5. Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3, εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου και Εγγραφής Φορολογουμένων της αρμόδιας εφορίας.

Με το νέο Ε3, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4557/2018 περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υποχρεώνει για πρώτη φορά συγκεκριμένους επαγγελματίες (μεσίτες ακινήτων, εμπόρους και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως πολυτελών αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, έργων τέχνης) να δηλώσουν τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το 2018.

Συγκεκριμένα, στον νέο πίνακα Ι του εντύπου Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά:

• Η δραστηριότητα του επαγγελματία.

• Το είδος της συναλλαγής για τους μεσίτες. Δηλαδή αγορά ή πώληση ακινήτων.

• Το πλήθος των συναλλαγών που η καθεμία υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

• Το σύνολο της αξίας των συναλλαγών που είχαν το 2018.

• Το σύνολο της αξίας των συναλλαγών που έγιναν σε μετρητά που πραγματοποιήθηκαν τόσο μέσω των μεσιτών ακινήτων όσο και των εμπόρων και εκπλειστηριαστών αγαθών μεγάλης αξίας.

Πηγή: kathimerini.gr