Αναμέτρηση σε πέντε μέτωπα για το νέο Εργασιακό

Υπό ολλανδική προεδρία ξεκίνησε ο διάλογος στο εσωτερικό της χώρας για το νέο Εργασιακό το οποίο πρέπει να θεσπιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι διήμερες συναντήσεις της 8μελούς διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπό τον Ολλανδό οικονομολόγο Γιαν Φαν Ουρς με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ) στην Αθήνα. Επόμενη συνάντηση της επιτροπής είναι καθορισμένη για τα μέσα Ιουλίου στο Άμστερνταμ ή στις Βρυξέλλες και αναμένεται να είναι καθοριστική για την έκδοση του πορίσματος της.

Η ατζέντα των συναντήσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τους κοινωνικούς φορείς  είχε όλα σχεδόν τα θέματα που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα :

*  τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο κλάδου και σε επίπεδο επιχείρησης

*τον  εθνικό κατώτατο μισθό (τρόπος καθορισμού)

* τις ομαδικές απολύσεις

* το συνδικαλιστικό νόμο που καθορίζει τις διαδικασίας για την κήρυξη απεργίας από τους εργαζομένους

* την εργοδοτική  ανταπεργία (lock out).

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις συζητήσεις μεταξύ επιτροπής –κοινωνικών εταίρων δεν συζητείται το θέμα της κατάργησης των τριετιών, αλλά ούτε και του 13ου -14ου μισθού.

Κοινός τόπος όλων των κοινωνικών εταίρων (τόσο των εκπροσώπων εργατών όσο και των εργοδοτών) είναι η εναντίωση στην αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων αλλά και στην θεσμική πρόβλεψη της δυνατότητας ανταπεργίας από την πλευρά των εργοδοτών.

Διαφωνία, όμως, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων υπάρχει στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων.

ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ τάσσονται υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον εθνικό κατώτατο μισθό αλλά και την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στα μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά της υπερίσχυσης τους έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφουν οι «ενώσεις προσώπων». Με τις παραπάνω θέσεις συμφωνεί η πλευρά του Υπ. Εργασίας.

Αντίθετα, ο ΣΕΒ –όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του κ. Θεόδωρου Φέσσα στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου- αποφεύγει να πάρει θέση για το παραπάνω θέμα, ενώ επισημαίνει πως «πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε, είναι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος», «να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας για να αποφύγουμε μισθολογικές υπερβολές και πισωγυρίσματα» και να υπάρξει «αναθεώρηση» του συνδικαλιστικού νόμου.

Ενιαία δεν είναι η στάση ούτε των θεσμών σε σχέση με τις επικείμενες ανατροπές στο Εργασιακό του ιδιωτικού τομέα. Κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας ανέφερε στο Capital.gr πως το ΔΝΤ επιμένει «ιδεοληπτικά» στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στο εργοδοτικό δικαίωμα στο lock Out και στην διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου διαμόρφωσης του εθνικού κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους.

Από την πλευρά του Υπ. Εργασίας φέρεται διατεθειμένο να δεχθεί την αποκέντρωση των διαδικασιών απόφασης των ομαδικών απολύσεων (δηλ. να μεταφερθεί η συγκεκριμένη δικαιοδοσία από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας σε κάποιο τοπικό δημόσιο φορέα που εμπλέκεται με την απασχόληση). Ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει στο να μην αυξηθεί το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων μιας επιχείρησης.

Πηγή:capital.gr