Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών το 2021

Στα μέσα του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας. Οπως τονίζεται, η πανδημία «πάγωσε» τις διαδικασίες συλλογής στοιχείων από τους εκτιμητές με αποτέλεσμα την καθυστέρηση αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης καθώς και του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, το έργο της συλλογής δεδομένων που οδηγεί στον τελικό καθορισμό των τιμών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Αμέσως μετά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις εκτιμήσεις και θα προχωρήσουν στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περί τις 3.000 περιοχές.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «η συμφωνημένη περαιτέρω επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ζώνης – αξίας σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους με μια προγραμματισμένη προθεσμία στα μέσα του 2021». Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Κομισιόν, οδηγεί στη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων τιμών για τον φετινό ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 180 εκατ. ευρώ, ή 0,1% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση που οι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμοσθούν από τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων με τροποποιήσεις τόσο στον ΕΝΦΙΑ (θα είναι μειωμένος κατά 8% μεσοσταθμικά) όσο και στις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, το όφελος που θα προκύψει για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων θα κριθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες.

Η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες από τον Ιούλιο του 2021 θα καθορίσει εάν ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά 8%. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μειώσεις θα φθάσουν στο 20%, σε άλλες 10%-12% και άλλες χαμηλότερες από 5% έως 8%. Στις περιοχές όπου θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα, σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές, η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Δεν αποκλείεται πάντως οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ να είναι διευρυμένες. Συγκεκριμένα, στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη συστήνεται η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του φόρου που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι πληρώνουν σχεδόν το 50% του συνολικού ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr