Ανησυχία για έλλειψη φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα

Μνήμες τής προ διετίας ενεργειακής κρίσης ξύπνησε στην Ευρώπη η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ηλεκτρικό σύστημα του Βελγίου, μετά τη διακοπή λειτουργίας των έξι εκ των επτά πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Ο φόβος ενός ντόμινο ελλείψεων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως συνέβη πρόπερσι με την απόσυρση των πυρηνικών της Γαλλίας, που δοκίμασε τις αντοχές και του ελληνικού συστήματος, είναι γενικευμένος στην Ευρώπη, όπου κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και διαχειριστές συστημάτων βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων που θα περιορίσουν τις συνέπειες. Η πυρηνική παραγωγή του Βελγίου έχει μειωθεί κατά 4 γιγαβάτ και οι τοπικές αρχές έχουν καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και προβλέψεις όπως το κλείσιμο φαναριών στους δρόμους, τη διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής ή ακόμα και τρίωρα κυλιόμενα μπλακ άουτ σε περίπτωση ψύχους τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Guardian, οι πολίτες προτρέπονται να μη χρησιμοποιούν πολύ το ηλεκτρικό σίδερο στο σπίτι τους και να κάνουν χρήση μόνο μιας κατσαρόλας ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Η βελγική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή των γειτονικών κρατών και ήδη η Γαλλία προσέφερε 1 γιγαβάτ και το Λουξεμβούργο 200 MW, ενώ η Γερμανία δεσμεύτηκε μέσω μνημονίου συνεργασίας να απελευθερώσει χωρητικότητα 20% των γραμμών υψηλής τάσης ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές του Βελγίου σε περίπτωση ανάγκης.

Τις εξελίξεις στο Βέλγιο παρακολουθούν με αγωνία και οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα καθώς είναι νωπές οι μνήμες των επιπτώσεων στο ηλεκτρικό σύστημα από την προ διετίας ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε με την απόσυρση των πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα. Οι ανησυχίες εντοπίζονται κυρίως στο ενδεχόμενο ελλείψεων φυσικού αερίου, καύσιμο στο οποίο στηρίζεται το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ανατιμητικές τάσεις της τιμής της μεγαβατώρας στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω των ελλείψεων της ισχύος των πυρηνικών μονάδων του Βελγίου, δημιουργεί ευκαιρίες για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να πιέζεται το σύστημα στην εγχώρια αγορά, όπως παρατηρήθηκε στην προηγούμενη ενεργειακή κρίση. Το ελληνικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε μια νέα ενεργειακή κρίση, ειδικά για τη χειμερινή περίοδο του 2018, με βάση τα συμπεράσματα μελέτης της ΡΑΕ στην οποία στηρίχθηκε το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο για την περίοδο 2017-2018 και για την περίοδο 2018-2020. Για την πρώτη περίοδο μάλιστα, στα 20 σενάρια που εξέτασε η ΡΑΕ, τα τρία προβλέπουν κρίση μη ανεκτού κινδύνου και τα 10 κρίση μη επιθυμητού κινδύνου, που ενδέχεται να προκαλέσουν έλλειμμα ισχύος και ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και εκτεταμένες περικοπές ηλεκτρικού φορτίου.

Το ελληνικό σύστημα πάντως είναι πιο προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση μιας νέας ενεργειακής κρίσης, αφού αξιοποίησε την εμπειρία της προηγούμενης, και έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα, ενώ καταλυτικός στη θωράκισή του είναι ο ρόλος της αναβαθμισμένης Ρεβυθούσας. Η πρόσφατη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της τρίτης δεξαμενής μέσα στον Νοέμβριο έχει ανακουφίσει τις αρμόδιες αρχές, καθώς η αυξημένη κατά 73% δυναμικότητα θωρακίζει το ελληνικό σύστημα από πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου, ενώ δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αναδείξει τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αφού η Ρεβυθούσα θα μπορεί να τροφοδοτήσει και τις γειτονικές χώρες με LNG που θα φτάνει στις εγκαταστάσεις της.

Πηγή: kathimerini.gr