Ανθεκτική στις πιέσεις αποδείχθηκε η ρωσική οικονομία

Εχοντας διαβεί τις συμπληγάδες μιας διπλής πίεσης την περίοδο 2014-2016, η οικονομία της Ρωσίας όχι μόνον ανακάμπτει, όπως έχουν επισημάνει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά φαίνεται να βγαίνει ισχυρότερη από πριν, τουλάχιστον βάσει ορισμένων μετρήσεων. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times που προεξοφλεί ότι σήμερα, στην ομιλία του για τη κατάσταση του έθνους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικεντρωθεί στην οικονομία, τόσο στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του όσο και στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Ανάμεσα στις νίκες που κατήγαγε η κυβέρνησή του ήταν η ηχηρή διάψευση όσων προέβλεπαν ότι θα κατέρρεε η ρωσική οικονομία υπό τη συντονισμένη πίεση της πτώσης του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η συρρίκνωση που γνώρισε η ρωσική οικονομία δεν οδήγησε σε κατάρρευση και, αντιθέτως, σημειώνει ανάπτυξη που το περασμένο έτος πλησίασε το 2%. Με τις μάλλον συγκρατημένες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί φέτος γύρω στο 1,7% και να επιταχυνθεί στο 1,9% το 2019. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η πίεση που άσκησαν οι οικονομικές κυρώσεις στον ρωσικό τραπεζικό τομέα ανάγκασε τις ρωσικές τράπεζες και τις ρωσικές επιχειρήσεις να περιορίσουν τον δανεισμό τους από το εξωτερικό. Μεσολάβησε, εξάλλου, η εξυγίανση του ρωσικού τραπεζικού τομέα υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ρωσίας που άφησε πολλές προβληματικές τράπεζες να κλείσουν. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα άφησε το ρούβλι να διολισθήσει και ακολούθησε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού που διήρκεσε όμως μόνον ένα έτος. Σήμερα ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή μόλις που υπερβαίνει το 2% και είναι χαμηλότερος από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Εχει, άλλωστε, περιορισθεί θεαματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα που εμφάνισε η χώρα όταν η πτώση του πετρελαίου οδήγησε σε δραματική μείωση των εισόδων της. Σήμερα το έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 1% και η Μόσχα έχει θέσει τα θεμέλια μιας πιο σταθερής οικονομίας που δεν θα εξαρτάται τόσο από το πετρέλαιο. Με τη νέα νομοθεσία, όσα έσοδα αντλεί η χώρα όταν η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από 40 δολάρια το βαρέλι δεν θα διοχετεύονται για τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Θα κατατίθενται, αντιθέτως, στα ταμεία του κρατικού επενδυτικού ταμείου, με στόχο τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Χαίνουσα πληγή της ρωσικής οικονομίας παραμένει, όμως, το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων, που είχαν αρχίσει να επιβραδύνονται δύο χρόνια πριν από την ύφεση.

Πηγή: kathimerini.gr