Ανοδικά το πετρέλαιο, πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες  κατέγραψαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ ανάλογη πορεία είχαν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων ενισχύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ οι πωλήσεις επεκτάθηκαν και στην ευρωπαϊκή ομολογιακή αγορά. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ανήλθαν στα υψηλότερα διετίας 0,738%. To ευρώ ανήλθε ως προς το δολάριο κατά 0,3%, φθάνοντας στο 1,2456 δολάριο. Πρόκειται για την καλύτερή του επίδοση σε διάστημα τριών και πλέον ετών, ενώ είχε και τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα μιας και πλέον εβδομάδας. Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του κλάδου μεταποίησης στην Ευρωζώνη ήταν ευνοϊκά, επηρεάζοντας θετικά και το κοινό νόμισμα.

Στην αμερικανική αγορά το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων, που ήδη δημοσιοποιήθηκαν, και από όσα αναμένονταν μετά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, όπως της Apple. Επιπλέον, η χθεσινή συνεδρίαση πριν από το κλείσιμο είχε συχνές αυξομειώσεις δεικτών μετά τις ανακοινώσεις της Fed χθες και εν αναμονή των στοιχείων απασχόλησης σήμερα Παρασκευή. Ο δείκτης Dow Jones είχε οριακή άνοδο 0,02% πριν από το κλείσιμο, ενώ ο S&P 500 υποχωρούσε 0,13%. Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας εμφάνισε απώλειες λόγω αποτελεσμάτων Facebook και Apple.

Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκαν και οι αγορές στη Γηραιά Ηπειρο, δεδομένου ότι επηρεάστηκαν από τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει την αρχική του άνοδο και έκλεισε -0,59%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. «Στα διεθνή χρηματιστήρια παρατηρείται από τις αρχές της χρονιάς ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον και αυτό θα “παρασύρει” ολοένα και περισσότερο τη Fed στο παιχνίδι ως έναν καθοριστικό παράγοντα. Mάλλον πλησιάζουμε σε ένα κρίσιμο επίπεδο για τα επιτόκια, οπότε πιθανώς θα λειτουργήσουν ανασχετικά στην αγοραστική διάθεση», επισημαίνει ο Μαρκ Χέπενσταλ, επικεφαλής επενδύσεων στον οίκο διαχείρισης κεφαλαίων Penn Mutual Asset Management. Στο Λονδίνο ο FSTE 100 έκλεισε με -0,57%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,5%, στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX με -1,41% και στη Μαδρίτη ο IBEX με -0,5%. Tο πετρέλαιο χθες ενισχύθηκε, με το Brent να φτάνει στα 69,15 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: kathimerini.gr