Αντιδρούν οι Πορτογάλοι στο ράλι τιμών των ακινήτων

Εναν φορολογικό παράδεισο δημιούργησε η Πορτογαλία, παρέχοντας κίνητρα σε ξένους για την αγορά ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να καθίστανται πλέον σχεδόν απαγορευτικές για τους κατοίκους της χώρας. Στο «δόλωμα» της Πορτογαλίας πιάστηκαν κατά κύριο λόγο εύρωστοι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα καλοκαιρινά τους θέρετρα ή και τις μόνιμες κατοικίες τους από το μοντέρνο Μαϊάμι, το οποίο προτιμούσαν παλαιότερα, και να τα μεταφέρουν στον ευρωπαϊκό Νότο.

Τα πρώτα φορολογικά κίνητρα για την αγορά ακινήτων, όπως ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20%, δόθηκαν το 2009, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το 2012, η χώρα προσέφερε, επιπλέον, άδεια διαμονής σε όσους πολίτες τρίτων χωρών αγόραζαν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Η στρατηγική απέφερε καρπούς και αυτό φάνηκε το 2017, όταν η πορτογαλική οικονομία κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων περίπου δύο δεκαετιών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Πορτογαλίας δεν υποδέχθηκαν τόσο θετικά την αύξηση της ζήτησης και της τιμής των ακινήτων. «Οι τιμές βρίσκονται εκτός ελέγχου. Ακόμη και όσοι εργάζονται, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στη Λισσαβώνα», δήλωσε στο Bloomberg η Ισαμπέλ ντα Μπαντέιρα, επικεφαλής της πορτογαλικής οργάνωσης People Live Here.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρωτεύουσα, η μέση τιμή ακινήτων αυξήθηκε κατά 23,5% το 2018, με το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο να φτάνει τις 3.010 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 3,7% στα 888 ευρώ, σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της Πορτογαλίας (INE). Βραζιλιάνοι, Γάλλοι, Βρετανοί, Κινέζοι και Αμερικανοί εκμεταλλεύθηκαν κατά κύριο λόγο τα κίνητρα που προσέφερε η Πορτογαλία και αγόρασαν ακίνητη περιουσία στη χώρα. Στη Λισσαβώνα οι Βραζιλιάνοι κατέχουν το 24% της ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε ξένους.

Προτού παράσχει η Πορτογαλία τα κίνητρα για την αγορά ακινήτων, οι Βραζιλιάνοι συνήθιζαν να διατηρούν εξοχικές ή και μόνιμες κατοικίες στο Μαϊάμι, θεωρώντας πως οι Πορτογάλοι είναι μελαγχολικός λαός. Ο ενισχυμένος τουρισμός άλλαξε, όμως, το προφίλ της Πορτογαλίας και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας, η οποία είναι πλέον γεμάτη με πολυτελή ξενοδοχεία, ακριβά εστιατόρια και μεγάλα πολυκαταστήματα. Επιπλέον, η τέταρτη θέση που κατέλαβε η Πορτογαλία παγκοσμίως σε θέματα ασφάλειας το 2018 απέδειξε στους ξένους ενδιαφερόμενους αγοραστές πως η χώρα είναι ασφαλής και τους προσέφερε ακόμη ένα κίνητρο.

Πηγή: kathimerini.gr