Αντιμέτωπη με πολύ ισχυρές πιέσεις είναι η Harley-Davidson

Κατά μέτωπον επίθεση εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Harley-Davidson, απειλώντας την πως θα τη «φορολογήσει έτσι όπως δεν έχει φορολογηθεί ποτέ στο παρελθόν» αν μεταφέρει σημαντικές δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Κατηγόρησε, επίσης, τη διοίκηση της εταιρείας ότι εκμεταλλεύεται τις εντάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους εμπορικούς εταίρους τους, για να δικαιολογήσει προειλημμένες αποφάσεις.

Η Harley-Davidson ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μεταφέρει κάποιες δραστηριότητές της στο εξωτερικό, εξαιτίας των αυξημένων δαπανών που προκύπτουν από τα αντίποινα της Ε.Ε. στις ΗΠΑ. Από την περασμένη Παρασκευή, η Ε.Ε. έθεσε σε ισχύ δασμούς 25% σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων 2,8 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται το μπέρμπον και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson. «Μια Harley-Davidson δεν πρέπει να κατασκευάζεται σε άλλη χώρα. Ποτέ!» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. Η αμερικανική εταιρεία έσπευσε να διευκρινίσει ότι καμία μονάδα παραγωγής δεν θα μεταφερθεί στην Ευρώπη. Εργοστάσια της Harley-Davidson λειτουργούν ήδη στη Βραζιλία, στην Ινδία, στην Αυστραλία και στην Ταϊλάνδη.

Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Λευκό Οίκο έχουν αναγκάσει τους εμπορικούς εταίρους να αντιδράσουν με ίσης αξίας αντίποινα, πυροδοτώντας νέες απειλές από τις ΗΠΑ. Χθες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε από το Δουβλίνο ότι έχει προκληθεί «μεγάλη αναστάτωση» στην παγκόσμια οικονομία από την ανταλλαγή απειλών μεταξύ εμπορικών εταίρων. «Βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας πολύ κρίσιμης περιόδου, ύστερα από την πάροδο δέκα ετών, όπου έχουν ληφθεί μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, τα οποία έχουν βοηθήσει στο να αποκατασταθεί λίγο έως πολύ η ζημία που προκλήθηκε στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο. Προς το παρόν, η παγκόσμια οικονομία διανύει περίοδο ευημερίας. Το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 3,9% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η κ. Λαγκάρντ πρότεινε στις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και η μείωση του χρέους.

Πηγή: kathimerini.gr