Απαγορευτικό της Ε.Ε. στο ψηφιακό νόμισμα libra

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιστεύει ότι το ψηφιακό νόμισμα libra καθώς και όλα τα άλλα συναφή θα πρέπει να τελούν υπό καθεστώς απαγόρευσης εντός των συνόρων της, μέχρις ότου βρεθούν τρόποι και μηχανισμοί για να μπορεί να ελεγχθεί ο κίνδυνος που ενέχουν. Πρόκειται για την ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την άκαμπτη στάση τους ως προς το εν λόγω νόμισμα, το οποίο έχει δεχθεί έντονη κριτική από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές λόγω του πιθανού αντικτύπου του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφ’ ης στιγμής ανακοινώθηκε η δημιουργία του, φέτος τον Ιούνιο.

Νομίσματα όπως το libra έχουν διασύνδεση με παραδοσιακά νομίσματα και άλλα χρεόγραφα, ενώ τα άλλα ψηφιακά κρυπτογραφημένα, όπως το Βitcoin, όχι. Εταιρείες πιστωτικών καρτών τύπου Mastercard και Visa, αν και αρχικά υποστήριξαν το σχέδιο «Libra», το οποίο γεννήθηκε στους κόλπους της Facebook, αναδιπλώθηκαν. Και ο λόγος ήταν ότι υπέστησαν συστηματικές πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, εξ ου και αποχώρησαν – συνολικά το 25% όσων στήριζαν το libra αποσύρθηκε. Ως αποτέλεσμα, η Facebook και είκοσι επιπλέον μέλη της Ενωσης Libra στη Γενεύη αποφάσισαν να προχωρήσουν χωρίς αυτούς και να εγκαινιάσουν το νόμισμα τον Ιούνιο του 2020.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισαν πως θα μπορούσαν να εξετάσουν πιθανούς κανόνες για να ρυθμίσουν το καθεστώς των κρυπτονομισμάτων και των νομισμάτων που συνδέονται με παραδοσιακά νομίσματα, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου σχεδίου. Τέλος, ο αρμόδιος περί χρηματοπιστωτικών υποθέσεων επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε στους υπουργούς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται κανόνες για τα ψηφιακά νομίσματα.

Πηγή: kathimerini.gr