Αποχωρεί από την Αλάσκα η πετρελαιοβιομηχανία ΒΡ

Επειτα από 60 χρόνια προσοδοφόρου δραστηριότητας στο έδαφός του, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ΒΡ εγκαταλείπει εντελώς την Αλάσκα και πωλεί το σύνολο των επιχειρήσεών του στην Hilcorp Energy Co. έναντι 5,6 δισ. δολαρίων. Η αποχώρηση της BP αποτελεί επιχειρηματική επιλογή του βρετανικού κολοσσού, καθώς εντάσσεται στο σχέδιο για αποεπενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων τη διετία 2019-2020. Καταφέρει όμως ακόμη ένα πλήγμα στον πετρελαϊκό κλάδο της Αλάσκας, η σημασία της οποίας φθίνει τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην αμερικανική αγορά μετά την εκρηκτική ανάπτυξη της βιομηχανίας σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ τόνισε πως «η Αλάσκα υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη της εταιρείας και την επιτυχία της για περισσότερο από μισό αιώνα, και οι δραστηριότητες εδώ βοήθησαν τη σταδιοδρομία πολλών στελεχών της». Προσέθεσε, πάντως, πως τώρα η ΒΡ βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού και έχει άλλες ευκαιρίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η ιστορία της ΒΡ στην Αλάσκα αρχίζει το 1959, όταν άρχισε τις εργασίες της εκεί. Οι εξορύξεις στη σημαντικότερη πετρελαιοπηγή εκεί, στο Προυντόε Μπέι, άρχισαν το 1968 ενω άρχισε να παράγει πετρέλαιο από την πετρελαιοπηγή αυτήν το 1977. Πρόκειται για την πλέον παραγωγική πετρελαιοπηγή της αμερικανικής ιστορίας, καθώς έχουν αντληθεί από αυτήν 13 δισ. βαρέλια πετρελαίου έως σήμερα.

Η ΒΡ υπήρξε, άλλωστε, από τις σημαντικότερες εταιρείες που τη δεκαετία του 1970 συμμετείχαν στην κατασκευή του αγωγού που διασχίζει την Αλάσκα και έχει μήκος περίπου 1.287 χιλιόμετρα. Η παραγωγή της στην περιοχή μειώθηκε, όμως, προϊόντος του χρόνου και σήμερα υπολογίζει ότι φέτος περιορίστηκε στα 74.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Είναι η τελευταία στη σειρά ύστερα από άλλες μεγάλες πετρελαϊκές που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν όσα αποθέματα πετρελαίου εντοπίσθηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα σε παραμεθόριες περιοχές των ΗΠΑ. Τα αποθέματα αυτά αναχαίτισαν την περαιτέρω άνοδο του ΟΠΕΚ και εξώθησαν τις μεγάλες πετρελαϊκές να μάθουν να δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες. Η Αλάσκα, όμως, όπως και η πετρελαιοφόρος άμμος του Καναδά και της Βόρειας Θάλασσας, έχει υποβαθμιστεί ως περιοχή άντλησης πετρελαίου.

Η παραγωγή πετρελαίου της πολιτείας έχει μειωθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα της δεκαετίας του 1980, καθώς τα αποθέματα στο υπέδαφός της τείνουν να εξαντληθούν. Οι μεγάλες πετρελαϊκές στρέφονται, έτσι, σε περιοχές όπου είναι ευκολότερες οι εξορύξεις και ειδικότερα στο Τέξας. Η Hilcorp και η ConocoPhillips είναι δύο από τις ελάχιστες μεγάλες πετρελαϊκές που εξακολουθούν να επενδύουν στην πολιτεία της Αλάσκας, περιοχή γεμάτη με προστατευόμενα οικοσυστήματα. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της ΒΡ με την Hilcorp, προβλέπει πως η Hilcorp θα καταβάλει στην ΒΡ 4 δισ. δολάρια αρχικά και στην πορεία 1,6 δισ. δολάρια από τα κέρδη που θα αντλήσει από τα περιουσιακά στοιχεία της. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Hilcorp Energy, Τζέισον Ρέμπρουκ, τόνισε πως η εταιρεία του «έχει αποδείξει την ικανότητά της να δίνει νέα ζωή σε πετρελαιοπηγές που χρησιμοποιούνται χρόνια». Προέβλεψε, επίσης, πως η επένδυση αυτή θα συνδράμει στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής ενέργειας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στην αύξηση των κρατικών εσόδων τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: kathimerini.gr