Απώλειες 60 δισ. δολαρίων μέσα σε μία εβδομάδα για την Alibaba

Η κινεζική Alibaba που, μεταξύ άλλων, ελέγχει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, εξακολουθεί  να καταγράφει αύξηση των εσόδων χάρη στην εκτίναξη κατά 30% που σημείωσαν οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο. Αν και πρόκειται για τον χαμηλότερο ώς τώρα ρυθμό αύξησης των εσόδων του, ο όμιλος έχει σοβαρότερους λόγους να ανησυχεί.

Η συνεχιζόμενη πτώση της μετοχής του προδίδει πως προβληματίζει τους επενδυτές το νέο και αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί το Πεκίνο και ενδέχεται να περιορίσει την κερδοφορία του κινεζικού κολοσσού. Η συνεχιζόμενη πτώση της μετοχής του που χθες υποχωρούσε κατά 4,3% στην αγορά του Χονγκ Κονγκ είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της εβδομάδας.

Αναβολή

Πρόκειται για το ίδιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο υπό το οποίο μέσα στην εβδομάδα επεβλήθη στην αδελφή εταιρεία της Alibaba, την Ant Group,  επ’ αόριστον αναβολή της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο που είχε προγραμματίσει για την περασμένη Πέμπτη και από την οποία αναμενόταν να αντλήσει πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Ζανγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Alibaba, η εταιρεία αυτή τη στιγμή αξιολογεί τον αντίκτυπο που θα έχει στις επιχειρήσεις της το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο δεδομένου ότι οι νέοι κανόνες αφορούν το 32% των επιχειρήσεων της αδελφής εταιρείας.

Οι δύο εταιρείες είναι και οι δύο δημιουργήματα του πλουσιότερου πολίτη της Κίνας, του Τζακ Μα, και διατηρούν στενή σχέση συνεργασίας. Ειδικότερα το ηλεκτρονικό εμπόριο της Alibaba πληρώνεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές που διενεργεί η Alipay, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Ant.

Οταν στην αρχή της εβδομάδας οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τον Τζακ Μα και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ant για να τους ανακοινώσουν ότι η εταιρεία δεν πληροί τις προδιαγραφές για την εισαγωγή της στα κινεζικά χρηματιστήρια, ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν σε ποιο βαθμό τα δάνεια που χορηγεί η Ant καταλήγουν σε online αγορές στην πλατφόρμα της Alibaba. Τα στελέχη απέφυγαν να απαντήσουν και υποστήριξαν ότι δεν καταγράφουν τα σχετικά στοιχεία.

Σημειωτέον ότι το τρίτο τρίμηνο η Alibaba εξασφάλισε μέσω της Ant κέρδη ύψους σχεδόν 4,7 δισεκατομμυρίων γουάν, ποσό αντίστοιχο των 710,5 εκατ. δολαρίων. Γενικότερα, πάντως, τα κέρδη του κινεζικού ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου κινούνται ανοδικά.

Η Alibaba ανακοίνωσε χθες ότι το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της από τις υπηρεσίες «νέφους» στο Ιντερνετ σημείωσαν αύξηση 60% φτάνοντας στα 14,89 δισεκατομμύρια γουάν, ποσό αντίστοιχο των 2,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αύξηση

Η σημασία της είδησης έγκειται, όμως, στο ότι η αύξηση αυτή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Amazon  όπως και της Azure Microsoft των οποίων τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 29% και 48% αντιστοίχως. Η  Alibaba επιβεβαίωσε πως η μονάδα της «νέφους» πρόκειται να εμφανίσει φέτος για πρώτη φορά κερδοφορία για το σύνολο του οικονομικού έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Synergy Research Group, η Alibaba είναι η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία υπηρεσιών «νέφους» στον κόσμο. Η μονάδα «νέφους» της Alibaba είναι εν ολίγοις πολύ μικρότερη από τις αντίστοιχες μονάδες των δύο κολοσσών ανταγωνιστών της.  Η Amazon Web Services κατέγραψε έσοδα ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, ενώ η μονάδα «νέφους» της Microsoft, που περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα πέραν της Azure, έφτασαν στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Πηγή: kathimerini.gr