Αρνητικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο 2016

Σε αρνητικό πληθωρισμό, έστω και οριακά, εισήλθε ύστερα από 13 μήνες μηδενικής ή θετικής μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή η ελληνική οικονομία. Στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών παρατηρείται υποχώρηση των τιμών σε ετήσια βάση και εξαίρεση αποτελούν τα είδη εκείνα τα οποία επιβαρύνθηκαν από το 2017 με πρόσθετους έμμεσους φόρους και τέλη, αν και σταδιακά και αυτή η επίδραση εξασθενεί. Ενδεχόμενη συνέχιση του αρνητικού πληθωρισμού το επόμενο διάστημα, πάντως, κάθε άλλο παρά καλό σημάδι αποτελεί για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Αν μη τι άλλο το δίπολο «χρέος – αρνητικός πληθωρισμός» οδηγεί εκ νέου σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2018 υποχώρησε σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 κατά 0,2%. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός ήταν τον Νοέμβριο του 2016 (-0,9). Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο δείκτης σημείωσε μηδενική μεταβολή, ενώ όλο το 2017 καταγράφηκε θετική μεταβολή.

Η μείωση του γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,2% σε ετήσια βάση προήλθε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών στις επιμέρους ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών:

• Μείωση 1,2% στη «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε ελαιόλαδο (15,8%) και καφέ (12,5%). Στο μεν ελαιόλαδο η τιμή αυξήθηκε λόγω της μειωμένης παραγωγής, στον δε καφέ οι ανατιμήσεις οφείλονται στην επιβάρυνσή του από τις αρχές του περασμένου έτους με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

• Μείωση 2% στην «ένδυση – υπόδηση».

• Μείωση 1,2% στη «στέγαση» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

• Μείωση 2,1% στην ομάδα «διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• Μείωση 0,8% στην «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.

• Μείωση 0,1% στις «επικοινωνίες».

• Μείωση 1,7% στην «αναψυχή».

• Μείωση 2,2% στα «άλλα αγαθά» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας και ασφάλιστρα οχημάτων.

Από την άλλη, αύξηση των τιμών παρατηρήθηκε σε ετήσια βάση στην ομάδα «αλκοολούχα ποτά και καπνός» (κατά 6,7%), 2,4% στις «μεταφορές», 0,2% στην «εκπαίδευση» και 1,1% στα «ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια».

Πηγή: kathimerini.gr