Αρχίζει… το ματς στο πιο ακριβό Μουντιάλ της ιστορίας

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του πιο δαπανηρού Μουντιάλ στην ιστορία καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να ξοδέψει 13 δισ. δολάρια, όχι τόσο για να βελτιώσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά για να αναβαθμίσει τις υποδομές κυρίως στα μέσα μεταφοράς.

Όπως και να το κάνουμε, το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου είναι κάτι παραπάνω από μία αθλητική διοργάνωση. Διότι, εκτός από το να συγκινεί τα πλήθη, να γράφει ιστορία και να κρατά καθηλωμένους εκατομμύρια φιλάθλους, έχει και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Οι επιδράσεις από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή είναι εμφανής τόσο στην οικονομία της χώρας όπου διεξάγεται όσο και στις παγκόσμιες αγορές κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Μπορεί στις αγορές να μην χωρούν συναισθηματισμοί, όμως η ψυχολογία είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τις επενδυτικές τάσεις παγκοσμίως. Και επειδή οι επενδυτές είναι άνθρωποι, η εμπειρία δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, οι αγορές «χορεύουν» στο ρυθμό του, αφού ο όγκος των συναλλαγών παραδοσιακά μειώνεται έως και κατά 80% στις χώρες που τρελαίνονται με τη στρογγυλή «θεά», όπως η Αργεντινή.

Σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, οι ρωσικές Αρχές εκτιμούν ότι το Παγκόσμιο Κύπελο θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ της Ρωσίας που ενδέχεται να φτάσει τα 31 δισ. δολάρια έως το 2023 (από το 2013 που ξεκίνησαν οι εργασίες). Στον αντίκτυπο συμπεριλαμβάνονται τα οφέλη από την αύξηση του τουρισμού και τις τεράστιες δαπάνες για έργα υποδομής καθώς και οι μελλοντικές επιπτώσεις των συνολικών επενδύσεων. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το Μουντιάλ ενθαρρύνει τους Ρώσους να ασκούνται περισσότερο, που σημαίνει ότι παίρνουν λιγότερες… ημέρες αναρρωτικής άδειας.

Το Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι το πιο ακριβό στην ιστορία αφού θα κοστίσει συνολικά 13 δισ. δολάρια, όταν της Βραζιλίας κόστισε 11,5 δισ. δολάρια και της Νότιας Αφρικής 3,5 δισ. δολάρια. Και αυτό γιατί το 50% των πόρων πήγε στη βελτίωση των μέσων μεταφοράς και μόλις το 30% σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ακόμη και οι προβλέψεις για την ομάδα που θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο έχουν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο αφού τα ποσά που ποντάρονται σε στοιχήματα προκαλούν ίλιγγο. Ποιος θα κερδίσει, λοιπόν, το Μουντιάλ της Ρωσίας, του οποίου η αυλαία ανοίγει σήμερα;

Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι, είχε πει ο μεγάλος Γκάρι Λίνεκερ. «Είκοσι δύο παίκτες κυνηγούν μία μπάλα για ενενήντα λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί». Η αμίμητη ατάκα του Άγγλου φορ έχει στοιχειώσει τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρώην άσος της Τότεναμ και της Εθνικής Αγγλίας έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Λίνεκερ ήθελε να δώσει έμφαση στην προσήλωση των Γερμανών στον τελικό στόχο, όμως οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι διαφωνούν μαζί του. Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί. Την Κυριακή 15 Ιουλίου, στο στάδιο Λουζνίκι στη Μόσχα, η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει, ποιον άλλον, τη Γερμανία για να κερδίσει το έκτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της. Αυτό προβλέπει η Goldman Sachs, η οποία παραδοσιακά τρέχει χιλιάδες οικονομετρικά μοντέλα για να φτάσει στην τελική της πρόβλεψη.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Λιονέλ Μέσι: «Στο ποδόσφαιρο… το ταλέντο και η φινέτσα δεν σημαίνουν τίποτα χωρίς σχολαστικότητα και ακρίβεια». Το πιθανότερο είναι ότι ο Αργεντίνος «μάγος» είχε κατά νου τόσο τα οικονομετρικά μοντέλα που απαιτούνται για τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων, όσο και την τακτική που χρειάζεται για να επιτευχθεί μία νίκη.

Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, έχει τρέξει 200.000 μοντέλα με δεδομένα από τα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας αλλά και κάθε παίκτη ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να προβεί στην εξομοίωση 1 εκατομμυρίου πιθανών εξελίξεων στο τουρνουά, με στόχο να προβλέψει την πιθανότητα κάθε ομάδας να προχωρήσει στη διοργάνωση.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία προβλέπεται να είναι στον τελικό, η Γαλλία συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες να το σηκώσει. Για κακή της τύχη, ωστόσο, η Γαλλία ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη «Σελεσάο» στα ημιτελικά και πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το εμπόδιο των Βραζιλιάνων.

Όσο για τους Άγγλους οι οποίοι μόνιμα αδικούν τους εαυτούς τους, αναμένεται να χάσουν από τη Γερμανία στους 8 της διοργάνωσης. Ισπανία και Αργεντινή προβλέπεται να απογοητεύσουν, χάνοντας από τη Γαλλία και την Πορτογαλία, αντίστοιχα, στα προημιτελικά, ενώ η απόλυτη απογοήτευση ίσως είναι η διοργανώτρια Ρωσία, η οποία σύμφωνα πάντα με την Goldman, δεν θα περάσει ούτε από τη φάση των ομίλων.

Από την πλευρά της, η Nomura «μεταχειρίζεται» τις ομάδες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση με παρόμοιο τρόπο με τις μετοχές, καθώς τις χωρίζει σε τρεις κατηγορίες: «ασφαλή καταφύγια», «χαμηλού κινδύνου» και «υψηλού κινδύνου». Σύμφωνα με τον ιαπωνικό επενδυτικό οίκο, η Γαλλία είναι η ομάδα που θα σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο, ενώ στην κατηγορία «ασφαλή καταφύγια» περιλαμβάνονται και οι Ισπανία, Βραζιλία, Γερμανία.

Στην κατηγορία «χαμηλού κινδύνου», που βρίσκονται πιθανά αουτσάιντερ, η Nomura συγκαταλέγει τις Πολωνία, Ουρουγουάη και Δανία, ενώ χώρες όπως το Περού και η Σενεγάλη βρίσκονται στην τελευταία κατηγορία και οι πιθανότητες είναι να μην περάσουν ούτε από τη φάση των ομίλων.

Όπως και στις αγορές, έτσι και στο ποδόσφαιρο, η φράση «οι προηγούμενες επιδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές» αποτελεί έναν από τους χρυσούς κανόνες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Nomura συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους να μην μένουν μόνο στην παγκόσμια κατάταξη των ομάδων και τις προηγούμενες τους επιδόσεις αλλά να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, ποιος περίμενε ότι στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελο, η Κόστα Ρίκα θα περνούσε πρώτη από τη φάση των ομίλων, αφήνοντας πίσω ομάδες όπως η Ουρουγουάη, η Ιταλία και η Αγγλία;

Τέλος, σε ότι αφορά την αξία των ομάδων, η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση με συνολική αξία 1,08 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Ισπανία με 1,03 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βραζιλία με 981 εκατ. ευρώ και στην τέταρτη η Γερμανία με 883 εκατ. ευρώ. Την πεντάδα συμπληρώνει η Αγγλία με 874 εκατ. ευρώ, έκτη είναι η ομάδα του Βελγίου με 754 εκατ. ευρώ, έβδομη η Αργεντινή με 696 εκατ. ευρώ, ένατη η Πορτογαλία με 464,5 εκατ. ευρώ και δέκατη η Ουρουγουάη με αξία 372,5 εκατ. ευρώ. Ο πιο ακριβός παίκτης του τουρνουά είναι ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ με 180 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt.

Πηγή: kathimerini.gr