Αυξήθηκε 3,4 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των 7 μεγάλων της τεχνολογίας

Κατά 3,4 τρισ. δολάρια αυξήθηκε την περασμένη χρονιά η συνολική χρηματιστηριακή αξία επτά κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (μητρική της Google), Facebook, Tesla και Nvidia (η τελευταία δημιουργεί επεξεργαστές για διαδραστικά γραφικά σε κινητές συσκευές, σταθμούς, εργασίας Η/Υ κ.λπ.).

Ειδικότερα, η αξία του ομίλου υψηλής τεχνολογίας της Apple, που συνίδρυσε ο Στιβ Τζομπς, εμφάνισε μία αύξηση της τάξεως σχεδόν του ενός τρισ. δολαρίων πέρυσι. Αμέσως μετά έρχεται η μεγαλύτερη πλατφόρμα λιανεμπορίου της Amazon. Η δική της αξία ενισχύθηκε κατά τι λιγότερο, δηλαδή κατά 700 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η πανδημία λειτούργησε εντυπωσιακά υπέρ της, μιας και η εκτεταμένη καραντίνα και ο εγκλεισμός λόγω ιού ώθησαν τα εκατομμύρια των καταναλωτών σε ψηφιακές αγορές.

Οσο για την αυτοκινητοβιομηχανία του Ελον Μασκ, την καλιφορνέζικη Tesla, που ίσως και να θεωρείται συνώνυμη της νέας εποχής στην οδήγηση, είδε τη μετοχή της σχεδόν να εννεαπλασιάζεται. Στην δε περίπτωση της Nvidia, η χρηματιστηριακή της αξία υπερδιπλασιάστηκε χάρις στην ενισχυμένη ζήτηση για τους επεξεργαστές της σε κέντρα δεδομένων και σε βιντεοπαιχνίδια.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC, πως οι γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας παραμένουν απτόητοι από τη λαίλαπα της πανδημίας αλλά και από τις ευρύτατες και αυξανόμενες έρευνες, που διεξάγουν οι απανταχού αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού με αφορμή τη δεσπόζουσα θέση τους στην παγκόσμια αγορά. Τα  iPhone και iPad της Apple δεν παύουν να είναι δημοφιλή, το λογισμικό Teams των τηλεδιασκέψεων και συνεργασίας της Microsoft γνώρισε μεγάλη άνθηση εξαιτίας της τηλεργασίας, η Amazon επεκτείνει τον έλεγχο επί του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ το δυοπώλιο των Google και Facebook στο πεδίο των ψηφιακών διαφημίσεων καλά κρατεί. Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ανήλθε πέρυσι κατά 480 δισ. δολάρια, της Alphabet κατά 268 δισ. δολάρια και κατά 193 δισ. δολάρια της Facebook.

H Tesla στον S&P 500

Οσο για την Tesla, αυτή αποτελεί την ιστορικά μεγαλύτερη προσθήκη στον δείκτη S&P 500, έχοντας συμπληρώσει πέντε διαδοχικά τρίμηνα με κερδοφορία. Η Nvidia, κατασκευάστρια ημιεπεξεργαστών, ολοκλήρωσε την παρελθούσα χρονιά με μία κεφαλαιοποίηση 323 δισ. δολαρίων, γεγονός το οποίο την καθιστά την έβδομη πιο πολύτιμη τεχνολογική εταιρεία στις ΗΠΑ και τη δέκατη έκτη συνολικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοφιλία της Nvidia έγκειται στο ότι παράγει επεξεργαστές για συσκευές βιντεοπαιχνιδιών, οι οποίες εξαφανίζονται από τα ράφια εν ριπή οφθαλμού. Οπότε η ίδια πολλές φορές βρέθηκε, ειδικά εν μέσω καραντίνας, να αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη διογκούμενη ζήτηση.

Πηγή: kathimerini.gr