Αυστηρότερα κριτήρια για τη ρύθμιση οφειλών που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ

Την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών άνω των 50.000 ευρώ που έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προανήγγειλε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Μάλιστα, η κ. Παπανάτσιου επεσήμανε ότι τα κριτήρια υπαγωγής στην εν λόγω ρύθμιση θα είναι αυστηρότερα για τη ρύθμιση χρεών άνω των 50.000 ευρώ σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σήμερα για οφειλές έως 50.000 ευρώ, ενώ για οφειλές από 250.000 ευρώ και άνω ο οφειλέτης θα προσκομίζει υποχρεωτικά έκθεση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης.

«Στο επόμενο διάστημα ευελπιστούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τη διαδικασία και τους όρους για τις οφειλές που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου μιλώντας χθες σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που έγινε για τα μέλη του μητρώου συντονιστών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις που έγινε για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφορούσε όσους είχαν χρέη έως 50.000 ευρώ στο Δημόσιο και έως 50.000 στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για διαδικασία που προβλεπόταν στον νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και η διαδικασία γίνεται μέσω υποβολής αίτησης στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ.

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, από όταν τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών, στις αρχές Φεβρουαρίου, έχουν υποβληθεί οριστικά περίπου 200 αιτήσεις, 3.500 έχουν καταστεί επιλέξιμες (δηλαδή δεν έχουν απορριφθεί αυτομάτως) και άλλες 2.200 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο υποβολής.

Οι δόσεις

Σχολιάζοντας το αίτημα συλλογικών φορέων για αύξηση συνολικά των δόσεων ρύθμισης οφειλών πέραν των 12 ή 24 δόσεων που ισχύουν σήμερα και δεν αφορούν τα όσα προβλέπει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η Κατερίνα Παπανάτσιου επιχείρησε να περιορίσει τις σχετικές προσδοκίες.

«Δεν πρέπει να συγχέουμε τις δόσεις του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις 100 δόσεις ή τις 12 έως 24 δόσεις που ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως άλλων κριτηρίων και ανεξαρτήτως αν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι. Το αίτημα που μεταφέρεται από τους συλλογικούς φορείς και τα μέσα ενημέρωσης για αύξηση αυτών των δόσεων αφορά ένα τελείως ξεχωριστό πρόβλημα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και αναζητούμε λύση. Αλλά είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να δούμε σε επόμενη φάση. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ή έστω να έχει προχωρήσει σε πολύ ώριμο στάδιο η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού», υποστήριξε η υφυπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενη, τέλος, στις ανείσπρακτες οφειλές, δήλωσε ότι η φορολογική αρχή έχει χαρακτηρίσει ανεπίδεκτα είσπραξης 13,5 δισ. από τα 100 δισ. ευρώ του συνόλου.

Πηγή: kathimerini.gr