Αύξηση του βιοτικού επιπέδου έφερε η ανάπτυξη της πολωνικής οικονομίας

Η οικονομία της Πολωνίας ανακάμπτει, τα εισοδήματα αυξάνονται κι ακόμα κι αν τα όποια οφέλη δεν κατανέμονται ισοδύναμα, η βελτίωση των συνθηκών ζωής είναι ορατή – οι Πολωνοί αναζητούν τις χαρές της ζωής, τις διακοπές, την ποιότητα στο φαγητό, στον καφέ και στο κρασί. Οταν πριν από έξι χρόνια ο Λούκατς Βίτσλατς ξεκίνησε μία μικρή επιχείρηση ηλεκτρονικών πωλήσεων καφέ, την Coffeedesk, στην Κολομπρζέγκ, μία πόλη στη βόρεια Πολωνία, μαζί με δυο φίλους του, μπορούσε να μετρήσει την πελατεία του στα δάχτυλα του ενός χεριού, αναφέρουν οι Financial Times. Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο λιανεμπόριο του καφέ και ο Βίτσλατς έχει ανοίξει και μία καφετέρια. Κι όπως λέει, «θυμάμαι ότι τον πρώτο μήνα λειτουργίας μας είχαμε 17 παραγγελίες όλες κι όλες και από αυτές οι 14 είχαν γίνει από φίλους και συγγενείς. Τον Δεκέμβριο του 2019 οι παραγγελίες μας  έφθασαν τις 15.000 συνολικά».

Η απρόσκοπτη ανάπτυξη της οικονομίας για σχεδόν 30 χρόνια έχει συντείνει στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος ως προς την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, όπως παρατηρούν οι F.T. Ξεπερνά το αντίστοιχο στην Ελλάδα και υπερβαίνει πολύ και της Πορτογαλίας. Οι μισθοί αυξάνονται σχεδόν 7% και, όπως είναι αναμενόμενο, η μεσαία τάξη διευρύνεται. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η κατανάλωση των πολωνικών νοικοκυριών αυξάνεται. Στις μεγάλες πόλεις, στο Γκντανσκ, στην Κρακοβία, στη Βαρσοβία τα εστιατόρια ανθούν, όπως και οι αγορές τροφίμων. Εκεί, όπου ήταν τα παλιά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, τώρα λειτουργούν μπαρ και καφέ. Το 2018 οι μηνιαίες δαπάνες για φαγητό έξω αυξήθηκαν 22%, ενώ τα καταστήματα με συγκεκριμένα χαρμάνια καφέ στην Πολωνία έχουν φθάσει τα 200 από τρία το 2009. Εκτός, όμως, από τις ποικιλίες καφέ οι Πολωνοί ανακαλύπτουν και το κρασί.

Ο συγκεκριμένος λαός είχε παραδοσιακά στενότατους δεσμούς με τη βότκα και τη μπίρα. Αλλά από τη μία η ένταξη στην Ε.Ε. και από την άλλη η ανάπτυξη, τον βοήθησαν να γνωρίσει και άλλα αλκοολούχα ποτά. Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, οι εισαγωγές οίνου διπλασιάστηκαν και του ουίσκι τετραπλασιάστηκαν. Η Ντορότα, μιλώντας άνευ επωνύμου στους F.T., έχει κάβα στο κέντρο της Βαρσοβίας επί δεκαετία. Πλέον οι πελάτες είναι πιο αυστηροί στο θέμα της ποιότητας και δεν τους αρκεί το χύμα κρασί. «Η μέση τιμή σημειώνει άνοδο και ενώ ξεκίνησε στα 20 ζλότι (4,7 ευρώ), έφθασε στα 30 (7,05 ευρώ) και σήμερα τα 50 (11,8 ευρώ) ζλότι και η νέα τάση δείχνει προς τα 100 ζλότι (23,5 ευρώ)», λέει. Τέλος, όπως αναφέρει η Ναταλία Οστόλσκα, που αγοράζει κρασιά στη Γαλλία, οι Πολωνοί όχι μόνο πίνουν πιο πολύ κρασί, το παράγουν κιόλας. Από 26 αμπελώνες το 2009, η χώρα σήμερα διαθέτει  200 και αυτό οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: kathimerini.gr