Βάζοντας τέλος στην άνιση διανομή εμβολίων

Project Syndicate

H ικανότητα των πλούσιων χωρών να χειραγωγούν την αγορά των εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και εμποδίζει την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία. Αυτές οι χώρες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη δίκαιη διανομή εμβολίων και τη διεθνή συνεργασία.

Υπάρχουν τρεις προτεραιότητες.

Πρώτον, η παράδοση του εμβολίου πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο κάλυψης του 40% σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να συμφωνήσουν να προσαρμόσουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε οι κατασκευαστές εμβολίων να μπορούν να κάνουν παραδόσεις για την πρωτοβουλία πρόσβασης στο εμβόλιο (COVAX) και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η δημιουργία πλεονασματικών αποθεμάτων σε πλούσιες χώρες ενώ παράλληλα επιτρέπεται στους ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω ελλείψεων εμβολίων στις φτωχές χώρες είναι αβάσιμη. Οι πάροχοι βοήθειας θα πρέπει επίσης να παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενεργοποίηση των επιλογών COVAX σε επιπλέον 760 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021.

Δεύτερον, για την επίτευξη των διεθνών στόχων, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τις διαλείπουσες δωρεές εμβολίων σε μια μεγάλης κλίμακας, συντονισμένη κατανομή δόσεων. Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να μοιραστούν αμέσως επιπλέον 250 εκατομμύρια δόσεις -λιγότερο από το ένα τέταρτο του συλλογικού πλεονάσματος – μέσω της COVAX μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με σαφές χρονοδιάγραμμα για την παροχή επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων στις αρχές 2022.

Τρίτον, πέρα από τα ίδια κεφάλαια για τα εμβόλια, υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όχι μόνο μέσω της παροχής ιατρικού οξυγόνου, το οποίο είναι εξαιρετικά ελλιπές, σε θεραπευτικούς και διαγνωστικούς εξοπλισμούς, αλλά και σε επενδύσεις στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στην υποδομή που απαιτείται.Το τρέχον χάσμα μεταξύ των δεσμευμένων κεφαλαίων και των κονδυλίων που διατίθενται για τον σκοπό αυτό είναι περίπου 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ικανότητά μας να σώζουμε ζωές, να αποκαθιστούμε την ελπίδα και να ξαναχτίζουμε οικονομίες που έχουν καταστραφεί από την πανδημία δεν περιορίζεται από έλλειψη εμβολίων ή χρηματοδότησης, αλλά και από έλλειμμα δικαιοσύνης και διεθνούς συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών συχνά απαγγέλλουν το σύνθημα ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς». Οι ηγέτες τους πρέπει τώρα να συμπεριφέρονται σαν να το πιστεύουν αυτό.

Πηγή:ot.gr