Βραδεία η ανάρρωση του «Made in Germany»

Για τρίτο διαδοχικό μήνα, τον Αύγουστο, οι γερμανικές μεταποιητικές βιομηχανίες είδαν την παραγωγή τους σε τροχιά ανάκαμψης, μετά τη «βουτιά» της τους μήνες της άνοιξης. Ωστόσο ο ρυθμός ανάκαμψης ήταν αισθητά βραδύτερος από εκείνον του Ιουλίου, αλλά και κατώτερος των προσδοκιών, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η πλήρης ανάρρωση του «Made in Germany» θα είναι μία μακρά διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,2%, με «οδηγό» τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στον αντίποδα η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού συνέχισε να υποχωρεί. Τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την προειδοποίηση του προέδρου της Βundesbank, Γενς Βάιντμαν, ότι η ανάκαμψη θα «χρειαστεί χρόνο και θα είναι μετ’ εμποδίων».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και άλλοτε ατμομηχανή της ανάκαμψης στην ήπειρο προσπαθεί να κλείσει τις πληγές, που άνοιξε η πανδημία και το lockdown. Αν και τους καλοκαιρινούς μήνες η ανάκαμψη ήταν ταχεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, οι επόμενοι μήνες προβλέπεται να είναι δύσκολοι.

Για την πορεία των επόμενων μηνών πολλά θα κριθούν και από τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή έστω το «σήμα», που θα στείλει στους οικονομικούς φορείς και τις αγορές, κατά τη συνεδρίασή της την ερχόμενη Πέμπτη.

Πηγή: kathimerini.gr