Βρετανία: Απογοήτευσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία

Η βρετανική μεταποίηση υποχώρησε απροσδόκητα το Μάιο κυρίως λόγω της πτώσης στην παραγωγή αυτοκινήτου που θα εντείνει τα ερωτηματικά για τις οικονομικές προοπτικές στο β΄ μισό του 2017.

Η μεταποιητική παραγωγή διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, ακυρώνοντας την αύξηση του Απριλίου και απογοητεύοντας τις προσδοκίες για αύξηση 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα ευρύτερα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή απογοήτευσαν επίσης, υποχωρώντας 0,1% το Μάιο μετά από την αύξηση 0,2% τον Απρίλιο και έναντι των προσδοκιών για 0,4% αύξηση.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ήταν χαμηλότερα κατά 0,2%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%, ενώ η μεταποιητική παραγωγή ήταν 0,4% υψηλότερη από το Μάιο του 2016.

Τα στοιχεία για την μεταποίηση υπέστησαν πλήγμα από την πτώση κατά 4,4% σε μηνιαία βάση της παραγωγής αυτοκινήτων, στην μεγαλύτερη πτώση από το Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε στις αρχές του 2017 αφού είχε αρχικά αντισταθεί στο σοκ της απόφασης των ψηφοφόρων για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.

Οι καταναλωτές, που είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, έχουν συγκρατήσει τις δαπάνες τους καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτατα, λόγω και της πτώσης της στερλίνας.

Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στις 11,863 δισ. στερλίνες το Μάιο έναντι των 10,595 δισ. στερλίνων τον Απρίλιο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Reuters.

Τα πράγματα έμοιαζαν κάπως καλύτερα σε ό,τι αφορά τους όγκους των αγαθών που εξήχθησαν κατά τους τρεις μήνες μέχρι το Μάιο, όταν είχαν αυξηθεί 3,8%. Οι όγκοι των εισαγωγών αυξήθηκαν 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο.

Ακόμη, η κατασκευαστική παραγωγή σημείωσε πτώση 1,2% σε μηνιαία βάση και υποχώρησε 0,3% σε ετήσια βάση, κυρίως εξαιτίας μιας πτώσης στον κλάδο υποδομών. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,7% και 1,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Στο τρίμηνο μέχρι το Μάιο έναντι των τριών προηγουμένων μηνών, η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε 1,2%, στην μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2015.

Πηγή: capital.gr