Γάλλοι αγοραστές «σαρώνουν» τα ακριβά ακίνητα του Λονδίνου

Ευκαιρίες στα ακριβά ακίνητα του Λονδίνου εντοπίζει το smart money της Ευρώπης, ειδικά τώρα που οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της πανδημίας κρατούν τους Κινέζους αγοραστές μακριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, οι Γάλλοι ήταν οι βασικοί αγοραστές στα λεγόμενα «prime» ακίνητα του κεντρικού Λονδίνου κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, καθώς ευθύνονταν για το 11% των συνολικών αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν από ξένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι Κινέζοι αγοραστές είχαν πραγματοποιήσει το 15% των αγοραπωλησιών, με τους Γάλλους να έχουν μερίδιο μόλις 2% στα deals που κλείστηκαν από ξένους.

Συνολικά, πάντως, οι αγοραπωλησίες prime ακινήτων στο Λονδίνο είναι μειωμένες κατά ένα τρίτο φέτος, με τους Βρετανούς αγοραστές να πραγματοποιούν το 59% των deals, έναντι 47% πέρυσι.

Και ενώ οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές περιμένουν την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, άλλοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό. «Παρά το ‘θόρυβο’ του Brexit, το smart money της Ευρώπης έχει βάλει στο στόχαστρό του το Λονδίνο», εξηγεί ο Τομ Μπιλ, αναλυτής της Knight Frank. «Ο συνδυασμός της αδύναμης στερλίνας, την επερχόμενης αύξησης του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων και του μειωμένου ανταγωνισμού από τους αγοραστές που πρέπει να κάνουν μία μακρινή πτήση, έχει δημιουργήσει μία αγοραστική ευκαιρία», προσθέτει.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις του Brexit συνεχίζονται, συνεχίζονται και οι πιέσεις στη στερλίνα, σε μία εξέλιξη που ευνοεί όσους αγοραστές πληρώνουν σε ευρώ. «Κατά την περίοδο από πριν το δημοψήφισμα και έως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οι αγοραστές που χρησιμοποιούν το ευρώ ωφελήθηκαν από μία πρακτική έκπτωση 30% (από τη διαφορά της ισοτιμίας και τη μεταβολή στις τιμές των κατοικιών)  στα prime ακίνητα του κεντρικού Λονδίνου. Αυτό είναι ένα μεγάλο νούμερο, άσχετα από την πρόσφατη ρητορική γύρω από το Brexit», σημειώνει ο Μπιλ της Knight Frank.  «Για τους αγοραστές που πληρώνουν σε δολάρια ή νομίσματα συνδεδεμένα με το δολάριο, η αντίστοιχη έκπτωση είναι 27%».

Πηγή: kathimerini.gr