Γαλλία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την οικονομία το 2019

Η κυβέρνηση της Γαλλίας αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2019, στο 1,7% του ΑΕΠ έναντι 1,9% ως τώρα, δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στη Journal du Dimanche, τονίζοντας παράλληλα ότι η εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την περιστολή των κρατικών δαπανών θα συνεχιστεί.

«Η εκτίμηση για την ανάπτυξη πάνω στην οποία καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό (του 2019) είναι 1,7%» του ΑΕΠ, ανέφερε ο Φιλίπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η κυβέρνηση Μακρόν προέβλεπε μέχρις εδώ ανάπτυξη 1,9%, ελαφρά μειωμένη από την ανάπτυξη 2,0% της γαλλικής οικονομίας που υπολόγιζε για φέτος.

Αλλά αμφότερες οι προβλέψεις αυτές φάνταζαν υπερβολικά αισιόδοξες, καθώς μια σειρά στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέδειξε ότι ο ρυθμός επέκτασης της γαλλικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερος από αυτόν που προέβλεπε το Παρίσι τόσο στον υπό εκτέλεση όσο και στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό.

«Οι προβλέψεις είναι σημαντικές, αλλά αυτό που μετράει είναι η πολιτική που εφαρμόζεται. Συνεχίζουμε την πορεία μας, κρατάμε τον ρυθμό», ανέφερε ο Φιλίπ.

Στις αρχές Αυγούστου, η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος, από το 2% στο 1,8% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς εάν απειλείται ο στόχος το δημόσιο έλλειμμα να περιοριστεί στο 2,3% του ΑΕΠ, ο Φιλίπ αναγνώρισε ότι η «επιβράδυνση» της ανάπτυξης θα έχει «μια επίπτωση» στα δημοσιονομικά της Γαλλίας. «Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για τη μείωση των φόρων και τη χαλιναγώγηση των δημοσίων δαπανών και του ελλείμματος», επέμεινε.

Ο γάλλος πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι πρόκειται να καταργηθούν το 2019 συνολικά 4.500 θέσεις στη δημόσια διοίκηση και άλλες 10.000 το 2020.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε εξαγγείλει προεκλογικά την κατάργηση 120.000 θέσεων στο δημόσιο κατά τη διάρκεια της πενταετίας του, ανάμεσά τους 50.000 στην περίμετρο του γαλλικού κρατικού μηχανισμού. Στον προϋπολογισμό του 2018, προβλεπόταν ήδη η κατάργηση 1.600 θέσεων.

Ο Εντουάρ Φιλίπ ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση, που δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν και το ΔΝΤ να παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδιά της για την περιστολή των κρατικών δαπανών, θα αναθεωρήσει αναποτελεσματικές πολιτικές όπως η επιδότηση της στέγης και θέσεων εργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr