Γεωτρήσεις – «Κλειστά χαρτιά» από Total και ExxonMobil

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια της κοινοπραξίας TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης κι ενώ στην κυπριακή ΑΟΖ οι γεωτρήσεις παίρνουν ξανά μπροστά. «Δεν έχουμε κανένα σχέδιο εξόρυξης στην Κρήτη και την Κύπρο για την ώρα», ήταν η απάντηση που έδωσε η TotalEnergies σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», ενώ και σε αντίστοιχη ερώτηση προς την ExxonMobil, η αμερικανική εταιρεία περιορίστηκε στο: «Δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε στην παρούσα φάση».

Την ίδια στιγμή στα θαλάσσια «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό πρόγραμμα των πετρελαϊκών κολοσσών, σε δύο από αυτά επανεκκινεί, μετά το πάγωμα των δραστηριοτήτων εξαιτίας των lockdown της πανδημίας. Η κοινοπραξία των ExxonMobil – Qatar Petroleum έχει προγραμματίσει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «οικόπεδο 10» όπου το 2019 είχε ανακαλύψει το κοίτασμα «Γλαύκος» με εκτιμώμενα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.

Στις αρχές του νέου έτους η κοινοπραξία των Eni – TotalEnergies αναμένεται επίσης να κάνει γεώτρηση στο «οικόπεδο 6» όπου το 2018 είχε ανακαλύψει το κοίτασμα «Καλυψώ». Οι εκτιμήσεις των Ιταλών και των Γάλλων μιλούν για δυνητικά αποθέματα της τάξεως των 4 έως 6 τρισ. κυβικών ποδιών.

Οι κυπριακές αρχές έχουν δεσμεύσει την περιοχή με NAVTEX έως τις 22 Ιανουαρίου του 2022 για τη διενέργεια των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ και η νοτιοανατολική Μεσόγειος βρίσκεται ξανά στο «κόκκινο» εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων και προκλήσεων για τις έρευνες στην περιοχή.

Πηγή: ot.gr