Γιατί ανέβηκε κατά 1,385 δισ. ευρώ ο πήχης των φορολογικών εσόδων του 2017

Κοντά στα 36 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους θα πρέπει να συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου προκειμένου να επιτύχει τον αναθεωρημένο προς τα κάτω στόχο του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παρά το γεγονός ότι πλέον προβλέπεται μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα συγκριτικά με τον στόχο που είχε τεθεί όταν γινόταν η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 -1,9% έναντι αρχικού στόχου 2%-, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο των φορολογικών εσόδων και πλέον εκτιμά ότι θα εισπράξει 1,385 δισ. ευρώ περισσότερα συγκριτικά με όσα είχαν προϋπολογιστεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον στόχο για τη φετινή χρονιά, δεδομένου μάλιστα ότι έχει παρατηρηθεί ήδη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα σε πολλούς βασικούς φόρους όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι φόροι κατανάλωσης.

H εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού θα κριθεί οριστικά μετά το φθινόπωρο, όταν πλέον θα έχει φανεί και ποια θα είναι φέτος η ανταπόκριση των φορολογουμένων στα αλλεπάλληλα ειδοποιητήρια καταβολής φόρων που θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών: από Ιούλιο μέχρι και Νοέμβριο θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλλεται και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Τον Αύγουστο αναμένεται να ανέβουν στο Taxis και τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Στο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του έτους, που ανακοινώθηκε προ ημερών, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αναθεωρήσει ακόμη τους στόχους με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν αναγραφεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Πηγή: naftemporiki.gr