Γιατί «βούλιαξε» η «Χρυσή Βίζα» το 2020

Σημαντική απόσταση θα κληθεί να διανύσει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» τους επόμενους μήνες, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας και να επιστρέψει στην πρώτη θέση παγκοσμίως, όπου είχε βρεθεί το 2019. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2020, το ελληνικό πρόγραμμα υπέστη καθίζηση, καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της πανδημίας και η αδυναμία απομακρυσμένης διαχείρισης αιτημάτων χορήγησης αδειών παραμονής από ξένους επενδυτές, έφεραν την υποχώρηση των νέων αδειών κατά 88%. Ταυτόχρονα, οι καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις των αντίστοιχων προγραμμάτων της Ισπανίας και της Ιταλίας, πρόκειται να εντείνουν τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση ξένων επενδυτών τους επόμενους μήνες.

Η αδυναμία των ενδιαφερόμενων να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και η μη παροχή της δυνατότητας ολοκλήρωσης ορισμένων συναλλαγών, που είχαν ήδη ξεκινήσει πριν ξεσπάσει η πανδημία, μεταφράστηκαν σε μόλις 403 νέες άδειες για το σύνολο του 2020. Το 2019 είχαν εκδοθεί 3.504 νέες άδειες, με τον μέσο μηνιαίο αριθμό να διαμορφώνεται σε 292 άδειες, έναντι μόλις 34 πέρυσι. Συνολικά, από το 2014 μέχρι και το τέλος του 2020, έχουν χορηγηθεί 8.011 άδειες παραμονής, κάτι που μεταφράζεται σε έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την αγορά ακινήτων.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία κατόρθωσαν να περιορίσουν σημαντικά τυχόν απώλειες λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πορτογαλία, η οποία κατέγραψε μείωση μόλις 4,8% σε ετήσια βάση, καθώς συνεχίστηκε η διαδικασία της έκδοσης νέων αδειών, παρά τους σχετικούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσω του πορτογαλικού προγράμματος Golden Visa χορηγήθηκαν 1.182 νέες άδειες το 2020, έναντι 1.245 αδειών το 2019. Σε μηνιαία βάση, εκδόθηκαν 99 άδειες πέρυσι, από 104 άδειες το 2019.

Σε επίπεδο εσόδων, πρόσφατη ανάλυση της βρετανικής Astons, εταιρείας που ειδικεύεται στα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, επισημαίνει ότι τα ετήσια έσοδα του προγράμματος μειώθηκαν κατά 12,8% πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε 647 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, και παρά το κύμα κρουσμάτων που έπληξε τη χώρα της Ιβηρικής τον Δεκέμβριο, η Astons προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 10,5% φέτος, στα 715 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας εμφανίζεται ως το πλέον ανταγωνιστικό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι και το ελάχιστο ύψος της επένδυσης κινείται πέριξ των 280.000 ευρώ (κυμαίνεται ανάλογα με την τοποθεσία) δεν απέχει πολύ από τις 250.000 ευρώ του ελληνικού προγράμματος.

Αντίστοιχα, ιδιαίτερη ανθεκτικότητα φαίνεται πως κατέγραψε και το πρόγραμμα Golden Visa της Ισπανίας, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα πλήρη στοιχεία για το σύνολο του 2020. Με βάση την εικόνα που προκύπτει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κάμψη των αδειών στην Ισπανία περιορίστηκε κατά 4,2% σε 114 άδειες μηνιαίως (με βάση τα ετησιοποιημένα στοιχεία), από 119 άδειες το 2019. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η διαδικασία που έχει θεσπιστεί στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς προβλέπει την αυτόματη έκδοση της άδειας παραμονής, εντός 20 ημερών, από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος, εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει απάντηση από τις αρμόδιες αρχές. Στόχος είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας προς όφελος του επενδυτή. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι το ισπανικό πρόγραμμα στοχεύει σε ακόμα πιο εύπορους ιδιώτες, καθώς το ελάχιστο όριο επένδυσης είναι οι 500.000 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr