Γιατί οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κάνουν δυναμικό comeback φέτος

Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Ευρώπη έμοιαζε να είναι το τελευταίο μέρος που θα ήθελε να επενδύσει κανείς τα χρήματά του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ψηφίσει να εγκαταλείψει την ΕΕ, οι κορυφαίες γερμανικές και ιταλικές τράπεζες βρίσκονταν σε χαοτική κατάσταση και οι λαϊκιστές «βασίλευαν» στην ήπειρο.

Τα ζητήματα που μαστίζουν την Ευρώπη δεν εξαφανίστηκαν, αλλά η αναταραχή υποχώρησε.

Ενώ όλοι επαινούσαν την ανοδική τάση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά τις εκλογές, η Ευρώπη σημείωσε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2016. Αυτή η ανατροπή έχει αρχίσει να φαίνεται τώρα και στις αγορές. Από τις αρχές του 2017, το Vanguard FTSE Europe ETF (VGK), το κύριο ETF της ευρωπαϊκής αγοράς, έχει διπλασιαστεί σε αξία συγκριτικά με το SPDR S&P 500 ETF (SPY).

Μετά από έξι χρόνια χαμηλών αποδόσεων, οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα συγκριτικά με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Ιδού τέσσερις λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

1. Οι χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ

Ο κυκλικά προσαρμοσμένος λόγος των τιμών προς κέρδη, γνωστός και ως Shiller P/E, υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα με discount 55% σε σύγκριση με τις μετοχές των ΗΠΑ.

Γιατί οι ευρωπαϊκές μετοχές θα κάνουν δυναμικό comeback φέτος

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα δεν διαπραγματεύονται μακριά από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης του 2011, ενώ παράλληλα, η αξία τους σε σύγκριση με τις αμερικανικές μετοχές είναι η χαμηλότερη εδώ και δεκαετίες. Σε πρόσφατη μελέτη της, η Credit Suisse εκτίμησε ότι η Ευρώπη είναι «η πλέον προτιμώμενη περιοχή», αναφέροντας τις ελκυστικές τιμές ως τον κυριότερο λόγο.

Εξάλλου, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν υψηλότερα μερίσματα από ό,τι οι αμερικανικές. Η μέση μερισματική απόδοση στην Ευρώπη ανέρχεται στο 2,5%, ήτοι 0,6% υψηλότερα από τις μετοχές του S&P 500.

2. Ακολουθήστε το χ

Σε επικαιροποιημένη δημοσκόπηση της BofA, το 81% των διαχειριστών παγίων εκτίμησε ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες. Στον αντίποδα, το 23% εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποτιμηθεί.

Η μεταξύ τους διαφορά απόδοσης είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στους ερωτηθέντες περιλαμβάνονται 200 από τους κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η bullish διάθεση προς την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που έχουμε δει πρόσφατα τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων στην περιοχή από το 2015.

Τον Μάρτιο, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι διατηρούσε overweight σύσταση για την Ευρώπη λόγω της ισχυρής οικονομικής δυναμικής και της εξασθένισης του πολιτικού κινδύνου. Προέβλεψε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ξεπερνούσαν τις αντίστοιχες αμερικανικές κατά 16% την επόμενη δεκαετία.

Με δεδομένη την πρόσφατη υπεραπόδοσή τους, είναι πιθανό να παρατηρηθούν μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές – ειδικά τώρα που τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται.

3. Η ζήτηση για πίστωση και ο κατασκευαστικός κλάδος ενισχύονται

Η Ευρώπη είχε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ από τις ΗΠΑ το 2016. Με δύο κορυφαίους δείκτες ανάπτυξης να τείνουν να ενισχυθούν, η δυναμική αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Ο πρώτος δείκτης είναι η αυξανόμενη ζήτηση για δάνεια.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν το 75% των δανείων στην Ευρώπη, σε σύγκριση με μόνο το 25% στις ΗΠΑ, αυτή η τάση είναι πολύ ισχυρή για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο δεύτερος δείκτης είναι ο κατασκευαστικός.

Ο τομέας της μεταποίησης ενισχύεται σταθερά τους τελευταίους 12 μήνες. Τον Ιούνιο, ο ευρωπαϊκός δείκτης European Purchasing Managers, βασικός οικονομικός δείκτης, βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Αυτοί οι δείκτες φανερώνουν ένα θετικό outlook για τις ευρωπαϊκές μετοχές που υποτιμήθηκαν από τα χρόνια στασιμότητας.

4. Η απόδοση του Bund ενισχύεται

Από τον Απρίλιο, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 200%. Αυτό είναι ένα ακόμη θετικό σημάδι για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η Credit Suisse διαπίστωσε ότι για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ευρωπαϊκές αγορές έτειναν να υπεραποδίδουν σε σχέση με τις αγορές των ΗΠΑ, όταν η απόδοση του Bund ενισχυόταν.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να αναφέρω λόγους, αλλά είναι σαφές ότι η aχρόνια στασιμότητα ώθησε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό το στοιχείο, μαζί με τη βελτίωση των βασικών οικονομικών στοιχείων, μας επιτρέπουν να στηρίξουμε μια ισχυρή υπόθεση για το μεγάλο comeback της Ευρώπης φέτος.

Πηγή: capital.gr/ Forbes