Για άμεσους πλειστηριασμούς πιέζει τις τράπεζες ο SSM

Το έδαφος διαφαινόμενης αποτυχίας στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, φαίνεται να προετοιμάζουν οι τράπεζες, αναζητώντας προκαταβολικά την… επιείκεια του SSM.

Λίγες ημέρες προτού συμπληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι στο «παζλ» της ανασύστασης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, οι τελευταίες αποστέλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, επιστολές προς κάθε εποπτικό και ελεγκτικό τραπεζικό μηχανισμό της Ε.Ε. προκειμένου να εξηγήσουν την μέχρι στιγμής αδυναμία τους να προβούν σε ουσιαστικές κινήσεις διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οι επιστολές που δεν περιορίζονται μόνο στον SSM είναι ενδεικτικές των πιέσεων που δέχονται οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και κυρίως της αναμενόμενης έντασής τους προς τις νέες τραπεζικές διοικήσεις.

Παράλληλα, καταδεικνύουν τον γενικό «συναγερμό» στην Ευρώπη για τα «κόκκινα» δάνεια, δεδομένου ότι το 2017 επίκεινται νέα stress tests στις τράπεζες με ορατό τον κίνδυνο νέων κεφαλαιακών αναγκών. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες για να διαχειριστούν τα δάνεια σε καθυστέρηση, όμως το ζητούμενο είναι η ταχεία αντιμετώπισή τους προκειμένου να υπάρξει το πλεονέκτημα της απελευθέρωσης του τραπεζικού ενεργητικού. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος και για νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Ο SSM, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, με επιτόπιες επισκέψεις τεχνικών κλιμακίων του στις τράπεζες κατά τον τελευταίο μήνα, αδυνατεί να καταλάβει γιατί οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε πλειστηριασμούς. Το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο προκαλεί τη δυσφορία των εποπτικών αρχών είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες προβληματικών επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες επιχειρούν να εξηγήσουν τις οργανωμένες αντιδράσεις «συλλογικοτήτων» απέναντι στους πλειστηριασμούς, τον εκφοβισμό των συμβολαιογράφων, την έλλειψη πλήρους νομοθετικού πλαισίου που να επιτρέπει δραστικές κινήσεις έναντι επιχειρηματιών που μπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Οι εξηγήσεις, ωστόσο, δεν κάμπτουν την πίεση του SSM, η οποία αντιθέτως εντείνεται καθώς ο SSM αντιλαμβάνεται όλα τα παραπάνω ως ένδειξη απουσίας κράτους δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν στη δίκαιη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, όχι μόνο διαχωρίζοντας την αντιμετώπιση των συνεργάσιμων από τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, αλλά αποβλέποντας στην απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας και στην προστασία των καταθετών από την πιθανότητα να κληθούν να καλύψουν ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, διόλου τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη επισήμανση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, για την ανάγκη δίκαιης αντιμετώπισης των δανειοληπτών. Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Capital + Vision, με θέμα τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την προσέλκυση επενδύσεων, ο Λ. Φραγκιαδάκης προέταξε, ως μοναδική ευκαιρία, τη δίκαιη αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση.

Όπως είπε, η ευκαιρία προέρχεται πρώτα από το γεγονός ότι η εξεύρεση λύσεων θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της παραγωγικότητας του έως τώρα αποκλεισμένου κοινωνικού συνόλου των μη ενήμερων δανειοληπτών που θέλουν να είναι ενήμεροι, αλλά αδυνατούν να το κάνουν.

Για να γίνει αυτό, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, αλλά ταυτόχρονα να τηρείται η ισορροπία μεταξύ νέων χρηματοδοτήσεων και κάλυψης των επισφαλειών από κεφάλαια, είναι αναγκαίο η υποστήριξη των μη ενήμερων δανειοληπτών να γίνεται μόνο σε όσους δύνανται και επιθυμούν να επιστρέψουν στην παραγωγικότητα. Διαφορετικά, η στήριξη των στρατηγικά μη ενήμερων δανειοληπτών θα ήταν σε βάρος, πρώτον, των ενήμερων δανειοληπτών και δεύτερον, σε βάρος νέων χρηματοδοτήσεων που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.

Αναφορικά με τους ενήμερους δανειολήπτες, ειδικά στις επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις, οποιαδήποτε στήριξη ή ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές θα οδηγούσε σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των υγιών επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr