Γκάζι στην έκδοση συντάξεων μέσω του «Ατλας»

Υπό το βάρος των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που μόνο για τις κύριες συντάξεις, στο τέλος Ιουλίου, άγγιξαν τις 170.000, το υπουργείο Εργασίας και η ηγεσία του e-ΕΦΚΑ σχεδιάζουν έως το τέλος Οκτωβρίου να «ανοίξει» το ηλεκτρονικό σύστημα «Ατλας», ώστε να εκδίδονται γρήγορα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν συντάξεις θανάτου (χηρείας) και συντάξεις πρώην ΟΓΑ και υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά.

Στόχος είναι να μην αυξηθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων που ήδη έχει ξεπεράσει τις 270.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος «Ηλιος», που δείχνουν ότι εντός του τρέχοντος έτους έχουν ήδη εκδοθεί 134.960 νέες οριστικές αποφάσεις σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων που αποτελεί μια παθογένεια δεκαετιών στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η απάντηση σε αυτή την παθογένεια είναι η «ψηφιακή σύνταξη – Ατλας», η οποία έχει ξεκινήσει από τις 23 Ιουλίου και η λειτουργία της αποτελεί τη μόνιμη, αποτελεσματική και εγγυημένη λύση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάχθηκε η έκδοση των νέων συντάξεων χηρείας καθώς και των συντάξεων του πρώην ΟΓΑ στη νέα ψηφιακή διαδικασία, που περιορίζει δραστικά τον χρόνο αναμονής. Μάλιστα, βάσει του σχεδιασμού, μέσα στο δίμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) ο e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει τη σταδιακή ένταξη στο σύστημα «Ατλας» όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες.

Βέβαια, το πρόβλημα παραμένει με το «στοκ» των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η δημοσιονομική «τρύπα» του e-ΕΦΚΑ λόγω των εκκρεμοτήτων δεν αποκλείεται να κλείσει στο 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που υπολογίζουν πως στο τέλος του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα προσεγγίσουν, εάν δεν ξεπεράσουν, τις 300.000.

Τους φόβους επιτείνουν τα προσωρινά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Ιούλιο και αποκάλυψε η «Κ», καθώς φαίνεται πως άγγιξαν τις 20.000. Ετσι, ενώ κατά τον ίδιο μήνα εκδόθηκαν τουλάχιστον 13.000 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης και επιπλέον 3.000 συντάξεις από δικαιούχους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος «Ατλας», τις αιτήσεις τους, τελικά δημιουργήθηκε ένα «έλλειμμα» της τάξης των 4.000 αιτήσεων.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση σύνταξης ανήλθαν στο τέλος Αυγούστου σε 18.155. Συνολικά, 2.487.657 συνταξιούχοι λαμβάνουν κατά μέσον όρο σύνταξη της τάξης των 726,30 ευρώ, με τη μέση επικουρική να εκτιμάται σε 194,24 ευρώ. Τα στοιχεία βέβαια δείχνουν επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των συντάξεων είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, περίπου το 34% και μόνο ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Σε γεωγραφικό επίπεδο, ο μεγαλύτερος αριθμός συντάξεων καταβάλλεται στην Αττική (1.714.877) και στην Κεντρική Μακεδονία (731.015). Ακολουθεί η Θεσσαλία με 301.402 συντάξεις και η Δυτική Ελλάδα με 253.543.

Πηγή: kathimerini.gr