Δεν γλιτώνουν την ταλαιπωρία 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου

Δεν θα γλιτώσουν τελικά την ταλαιπωρία 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι πληρώνουν τα λάθη του κρατικού μηχανισμού και καλούνται τώρα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα «μη ορθά» στοιχεία στις βεβαιώσεις των αποδοχών τους.

Αν και την περασμένη Δευτέρα αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι θα γίνει νέα εκκαθάριση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις και να γλιτώσουν την ταλαιπωρία, αίφνης χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε ότι οι συνταξιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, αναγνωρίζοντας ότι στο έντυπο Ε1 είχαν προσυμπληρωθεί μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δηλαδή, οι συνταξιούχοι που έσπευσαν να υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους για να αποφευχθούν τα χρόνια προβλήματα στην υποβολή δήλωσης την τελευταία στιγμή, πληρώνουν την απόφασή τους με το να υποβάλουν εκ νέου τη φορολογική τους δήλωση (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ποσά της σύνταξής τους). Από την πλευρά της, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στους φορολογουμένους που υπέβαλαν δήλωση με βάση τα μη ορθά στοιχεία, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet ότι έχει σταλεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Αυτό που πρέπει να κάνουν σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει το φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Συνολικά, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέστειλε λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών για το σύνολο των συνταξιούχων και συγκεκριμένα για 450.000. Από αυτούς, όμως, μόνο οι 80.000 είχαν υποβάλει τη δήλωσή τους και είναι αναγκασμένοι πλέον είτε να ανατρέξουν στους λογιστές για να υποβάλουν εκ νέου τη δήλωση τους είτε να το πράξουν μόνοι τους.

Το θέμα έφθασε και στη Βουλή μέσω της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, ζητώντας από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας εκτός από το να δώσουν επίσημη ενημέρωση για το θέμα και τις συνέπειές του, να τον πληροφορήσουν και για το εάν η νέα εκκαθάριση θα γίνει εμπρόθεσμα κι εάν όλο αυτό ενδέχεται να σημαίνει περαιτέρω επιβάρυνση με προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ψαριανός ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό; Πού οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση και ποια υπηρεσία φέρει την ευθύνη για το λάθος;

2. Εχετε υπολογίσει πόσους συνολικά συνταξιούχους αφορούν και σε τι ύψος οι αποκλίσεις στα ποσά που αναφέρονται στα προσυμπληρωμένα πεδία του Ε1 και στις βεβαιώσεις των συνταξιούχων;

3. Ερευνάτε αν υπάρχουν παρόμοιες αποκλίσεις και σε βεβαιώσεις αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων ή συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα;

4. Τελικά, θα γίνει νέα εκκαθάριση ή θα χρειαστούν τροποποιητικές δηλώσεις; Αν χρειαστεί να γίνει τροποποιητική δήλωση, έχει εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης θα απαλλαγούν οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι από πρόστιμα ή προσαυξήσεις στον τυχόν επιπλέον φόρο που θα καταβάλουν;

Πηγή: kathimerini.gr