Δεν συγκινεί τους νεαρούς αναβάτες η νέα ηλεκτρική Harley

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών Harley-Davidson θεωρεί ότι οι ηλεκτρικές μοτοσικλέτες θα είναι αυτές που θα της δώσουν πρόσβαση σε νεαρότερης ηλικίας καταναλωτικό κοινό, ώστε να αντιστρέψει την πτωτική πορεία των πωλήσεων στην αμερικανική αγορά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η στροφή της εμβληματικής εταιρείας είναι επιτυχημένη. Οταν είχε ανακοινώσει πέρυσι την κυκλοφορία της πρώτης ηλεκτρικής Harley-Davidson, με την ονομασία LiveWire, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ματ Λέβατιτς είχε εκφράσει την ελπίδα πως η απουσία συμπλέκτη και κιβωτίου ταχυτήτων καθιστά πιο εύκολη την οδήγηση της μοτοσικλέτας και ότι θα προσελκύσει νεαρούς και με περιβαλλοντικές ανησυχίες αναβάτες. Καθώς η H-D στέλνει στις αντιπροσωπείες τις πρώτες ηλεκτρικές LiveWire, προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα: η τιμή της.

Με κόστος 29.799 δολάρια, η μοτοσικλέτα είναι πολύ ακριβή, σχεδόν όσο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Model 3 της Tesla. Η νέα Harley είναι διαθέσιμη για προπαραγγελία ήδη από τον Ιανουάριο, ωστόσο η πλειονότητα των παραγγελιών έχει γίνει από υπάρχοντες και μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, σε 40 από τις 150 αντιπροσωπείες που θα πωλούν τη μοτοσικλέτα. Σύμφωνα με τον Τζενάρο Σέπε, διευθυντή πωλήσεων στην αντιπροσωπεία της H-D στο Σικάγο, η ηλεκτρική LiveWire απευθύνεται σε καταναλωτές που ήδη οδηγούν μοτοσικλέτα. Η αντιπροσωπεία του έχει λάβει 4 προπαραγγελίες για την ηλεκτρική μοτοσικλέτα, όλες από μεγαλύτερους σε ηλικία αναβάτες. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ νεαρών σε ηλικία μοτοσικλετιστών που είχε γίνει τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, το 69% αυτών είχε δηλώσει ότι το ενδιαφέρουν οι ηλεκτρικές μοτοσικλέτες.

Στις αντιπροσωπείες της Harley-Davidson, οι πωλητές δηλώνουν ότι νεαρά σε ηλικία άτομα ενδιαφέρονται για τη LiveWire αλλά ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι δυσκολεύονται πολύ να μετατρέψουν σε πωλήσεις το ενδιαφέρον αυτό. «Το ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο», λέει ένας πωλητής σε αντιπροσωπεία του Νιου Τζέρσεϊ που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. «Οταν όμως φτάσουμε στην τιμή, τότε το ενδιαφέρον πηγαίνει περίπατο». Μάλλον λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή μιας Harley με κινητήρα εσωτερικής καύσης αρχίζει από τις 6.900 δολάρια και πως πάνω από το 50% των απόφοιτων πανεπιστημίων στις ΗΠΑ καταβάλλει 200 με 300 δολάρια τον μήνα για το φοιτητικό δάνειο που είχε πάρει.

Πηγή: kathimerini.gr