Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν

Καθώς η Ρώμη ανοίγει μέτωπο εναντίον της Κομισιόν και αμφισβητεί θεμελιώδεις κανόνες της Ευρωζώνης, έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις από τις αγορές. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ενώ το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει πάρει την ανιούσα, ακολουθώντας τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Αιτία είναι το σχέδιο προϋπολογισμού που συνέταξε η Ρώμη την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, τριπλάσιο από εκείνο που είχε θέσει ως στόχο η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση υπό τον Πάολο Τζεντιλόνι. Καμία συμβιβαστική διάθεση δεν διαφαίνεται να υπάρχει από τις δύο πλευρές, καθώς η Κομισιόν απορρίπτει το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ η Ρώμη δηλώνει αποφασισμένη «να μην κάνει πίσω» και προσβλέπει στις ευρωεκλογές του Μαΐου για αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στην Ε.Ε.

Σε επιστολή τους προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμαναν ότι οι στόχοι του σχεδίου προϋπολογισμού κατατείνουν σε «σημαντική απόκλιση» από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση και τόνισε ότι «οι στόχοι της ιταλικής κυβέρνησης είναι εκτός του δημοσιονομικού πλαισίου που έχουν συμφωνήσει ομόφωνα οι χώρες της Ευρωζώνης».

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας έφταναν στο 3,63% για πρώτη φορά μετά το 2014 και τα spreads διευρύνθηκαν εκ νέου, υπερβαίνοντας τις 300 μονάδες βάσης. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραφε μεγάλες απώλειες από την αρχή της συνεδρίασης, συμπαρασύροντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Οι δύο αντιπρόεδροι του κυβερνητικού συνασπισμού επιμένουν, όμως, στις θέσεις τους και οι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, αναλυτής της Danske Bank A/S, τόνισε ότι «αν δεν υποχωρήσει ούτε η Ε.Ε. ούτε η Ιταλία, οι αποδόσεις των ομολόγων θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν».

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, δήλωσε, μέσω της σελίδας του στο Facebook, ότι η ιταλική κυβέρνηση «θα πει στην Κομισιόν ότι οι Ιταλοί χρειάζονται αυτά τα μέτρα έως ότου βελτιωθεί η οικονομία μας». Προειδοποίησε, άλλωστε, ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 θα προκαλέσουν «σεισμό». Παράλληλα, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας, ξιφουλκεί κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τους οποίους αποκαλεί «εχθρούς της Ευρώπης». «Είμαστε εναντίον των εχθρών της Ευρώπης», δήλωσε χθες ο Ματέο Σαλβίνι και προσέθεσε ότι «οι πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών έχουν αυξήσει το ιταλικό χρέος και πτώχευσαν την Ιταλία», ενώ ενέπλεξε τον Ούγγρο επενδυτή Τζορτζ Σόρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «πίσω από τη διεύρυνση των spreads βρίσκονται κερδοσκόποι όπως ο Σόρος, που επιδιώκουν την κατάρρευση της χώρας για να αγοράσουν φτηνά όσες υγιείς επιχειρήσεις τής έχουν απομείνει».

«Δείξαμε ευελιξία»

Την ώρα που δέχεται τα βέλη ενός εκ των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σπεύδει να υπενθυμίσει στη Ρώμη την «ευελιξία» με την οποία την έχει έως τώρα αντιμετωπίσει. Σε συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Der Standard, Kurier και Falter, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «στην περίπτωση της Ιταλίας δείξαμε ευελιξία και επιτρέψαμε δαπάνες που δεν θα είχαν επιτραπεί αν εφαρμόζαμε κατά γράμμα το σύμφωνο σταθερότητας». Τόνισε, μάλιστα, πως «σε ό,τι αφορά την Ιταλία, δεν έχω κανένα βάρος στη συνείδησή μου». Σημειωτέον ότι σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία έχει αναλύσει τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Η επιστολή διέρρευσε στο Bloomberg και ανέφερε ότι «θα επανέλθουμε στην πολιτική σταδιακής μείωσης του ελλείμματος, όταν θα έχουν επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα το ΑΕΠ μας και η ανεργία». Η ανεργία στην Ιταλία έφτανε τον Αύγουστο στο 9,7%, ενώ πριν από την κρίση το 2007 ήταν μόλις 5,8%. Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ της, βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα κατά 5% χαμηλότερα από τα προ της κρίσεως.

Πηγή: kathimerini.gr