Διορθώνουν λάθη σε βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων

Το αλαλούμ με τις λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών που απεστάλησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) σπεύδει να διορθώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προχωρώντας σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ήδη από περίπου 80.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Οι ανωτέρω συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν την εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν το λάθος στις αποδοχές τους, ενώ θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα για το νέο αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης.

Σημειώνεται ότι το ΓΛΚ στις βεβαιώσεις αποδοχών των συντάξεων του 2017 είχε υπολογίσει λανθασμένα την επιστροφή των διαφορών εισφοράς υπέρ ασθένειας σε πλασματικά ποσά όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και όχι στις πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις. Το λάθος εντοπίστηκε εκ των υστέρων και αφού οι 80.000 συνταξιούχοι είχαν υποβάλει τις δηλώσεις τους. Απέστειλαν, λοιπόν, από το ΓΛΚ νέο αρχείο βεβαιώσεων, το οποίο και αναρτήθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα και το οποίο ξάφνιασε όσους είχαν συμπληρώσει τη φορολογική τους δήλωση. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, όπου αποφασίστηκε μετά τη διόρθωση στις βεβαιώσεις αποδοχών να γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους περίπου 80.000 συνταξιούχους. Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς τα στοιχεία έχουν ήδη προσυμπληρωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στο μεταξύ, μόλις το 25% των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί 25 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας (30 Ιουνίου). Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνουν λογιστές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα δοθεί η παραδοσιακή παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να υποβληθούν προς το παρόν οι φορολογικές δηλώσεις για τα νομικά πρόσωπα και τις οντότητες (δηλαδή τις επιχειρήσεις), καθώς μέχρι και χθες στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet υπήρχε το παλαιό έντυπο Ε3 (φορολογικό έτος 2016).

Εκτός από τους φορολογουμένους που παραδοσιακά υποβάλλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία στιγμή και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθυστερεί την ανάρτηση των σχετικών εντύπων για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση αυτή αφορά μόνον τις επιχειρήσεις και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να συμπληρώσουν κανονικά τη δήλωση τους, καθώς το Ε3 έχει αναρτηθεί με το άνοιγμα του ηλεκτρονικού συστήματος. Πάντως, από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι και πέρυσι το σύστημα για τις επιχειρήσεις άνοιξε στις 10 Ιουνίου.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα έχουν υποβληθεί 451.068 δηλώσεις λιγότερες. Δηλαδή, στις 4 Ιουνίου 2017 είχαν υποβληθεί 2.044.692 φορολογικές δηλώσεις, ενώ φέτος 1.593.624 δηλώσεις. Η διαφορά αυτή και μόνον αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, αλλά στην καλύτερη περίπτωση στις 15-20 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η καταληκτική ημερομηνία υποβολής να μεταφερθεί στις 31 Ιουλίου μαζί με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων της ΑΑΔΕ, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πρέπει να υποβληθούν 4.682.133 δηλώσεις ή διαφορετικά 187.000 δηλώσεις ημερησίως. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τις 4 Ιουνίου (τελευταία ενημέρωση στοιχείων: 04/06/2018 01.04 π.μ.) είχαν υποβληθεί 1.593.624 δηλώσεις, ενώ στοιχεία εκκαθάρισης υπάρχουν για 1.583.787 δηλώσεις. Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:

• Ενας στους τρεις φορολογουμένους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 713 ευρώ.

• Το 52,82% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 1.583.787 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί οι 836.611 είναι μηδενικές.

• Για το 13,33% των φορολογουμένων ή 211.048 φορολογούμενους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όσο φθάνει τα 308,7 €.

Πηγή: kathimerini.gr