Διορθώσεις επί της επιφανείας ακινήτων έως το τέλος Ιουνίου

Παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου δόθηκε στην προθεσμία δήλωσης διόρθωσης των επιφανειών των ακινήτων, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Λόγω των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών, το υπ. Εσωτερικών, διά του υπουργού Παν. Θεοδωρικάκου, έδειξε τα απαιτούμενα «αντανακλαστικά» και έσπευσε να παρατείνει την όλη διαδικασία κατά τρεις ακόμα μήνες, καθώς η μέχρι πρότινος καταληκτική ημερομηνία ήταν η 30ή Μαρτίου.

Η διαδικασία της εθελοντικής δήλωσης επιφανειών ακινήτων γίνεται μέσω σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί από την ΚΕΔΕ στην παρακάτω διεύθυνση: (https://tetragonika.govapp.gr/). Οι ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα για παρελθόντα έτη.

Επίσης, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, διαγράφονται και οι οφειλές δημοτικών τελών ακινήτων που είχαν βεβαιωθεί λόγω δήλωσης διαφορών εμβαδών κατά τη διαδικασία παροχής βεβαίωσης ΤΑΠ για μεταβίβαση ακινήτου (πωλήσεις, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομιάς κ.λπ.).

Η σχετική διαδικασία έρχεται να λύσει το πρόβλημα των μεγάλων χρεώσεων τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που ζητούσαν οι δήμοι ανά την επικράτεια. Ο λόγος ήταν οι διαφορές που προέκυπταν ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στα πραγματικά τ.μ., τα οποία είχαν προκύψει μέσω σειράς διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή/και αυθαίρετων τμημάτων των ακινήτων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων. Από τις εν λόγω ρυθμίσεις δημιουργήθηκαν σημαντικές διαφορές στην επιφάνεια των ακινήτων, καθώς προστέθηκαν στις νόμιμες επιφάνειες επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε και η αντίστοιχη ενημέρωση των αρχείων των δήμων, με αποτέλεσμα όταν οι υπηρεσίες των τελευταίων διαπίστωναν την αναντιστοιχία, έσπευδαν να χρεώσουν αναδρομικά τέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ όποτε ζητείτο από τον ιδιοκτήτη βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ. Η βεβαίωση αυτή είναι ένα από τα απαραίτητα έγγραφα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτου.

Στο πλαίσιο των ερωτημάτων που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες από ιδιοκτήτες, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) παρείχε επιπρόσθετες διευκρινίσεις επί της διαδικασίας:

– Πού δηλώνουμε τι στην πλατφόρμα:

• Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

• Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για: Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι λόγω οφειλής). Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία. Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ. Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

– Δήλωση οικοπέδων και καταβολή ΤΑΠ. Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ειδικότερα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, και στους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, ότι η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο. Γι’ αυτό τους συνιστά να τα καταχωρίσουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019, και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

– Αποτέλεσμα της δήλωσης διόρθωσης στην πλατφόρμα. Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Πηγή: kathimerini.gr