ΔΝΤ: Παραπαίει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ όταν ο υπόλοιπος κόσμος ανεβάζει ταχύτητα

Παρότι υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία χάρη στις προσδοκίες για επιτάχυνση της ανάπτυξης σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία.

Στην έκθεση Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 3,5% το 2017 και 3,6% το 2018 -όσο είχε προβλέψει και στο outlook του Απριλίου.

Ωστόσο τοποθετεί τον ρυθμό αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,1% το 2017, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% και στο 2,1% το 2018, από 2,5% προηγουμένως.

Η υποβάθμιση για την αμερικανική ανάπτυξη φέτος αντικατοπτρίζει εν μέρει την αδύναμη ανάπτυξη του α’ τριμήνου, σημειώνει το ΔΝΤ. Αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας πίσω από την αναθεώρηση των προβλέψεων, ειδικά για το 2018, «είναι η υπόθεση ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο επεκτατική από ό,τι είχε υποτεθεί, δεδομένης της αβεβαιότητας για το χρόνο και της φύση των αλλαγών στην αμερικανική δημοσιονομική πολιτικής», εξηγεί. Το ΔΝΤ προσθέτει ότι οι προσδοκίες της αγοράς για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έχουν επίσης υποχωρήσει.

Το πιο αδύναμο του αναμενόμενου α’ τρίμηνο, ώθησε το ΔΝΤ να υποβαθμίσει και την πρόβλεψή του για το Ηνωμένο Βασίλειο στο 1,7% το 2017 από 2%, ενώ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2018, στο 1,5%.

Ωστόσο, το «φρένο» στις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2017, από 1,2% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, επικαλούμενο το ισχυρότερο momentum στην εσωτερική ζήτηση. Η εκτίμηση για το 2018 παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,6%.

Επιπρόσθετα, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2017 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,7%, με «φόντο» το ισχυρότερο του αναμενόμενου α’ τρίμηνο.

Πηγή: capital.gr