Δυσοίωνες προβλέψεις για Τουρκία και Αργεντινή

Πολλά δεινά περιμένουν τις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής, μολονότι οι δύο χώρες κατόρθωσαν, προς το παρόν, να ανακόψουν τη ραγδαία πτώση των νομισμάτων τους. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο οίκος Moody’s, που προβλέπει πως η θεαματική πτώση της τουρκικής λίρας και του πέσο θα οδηγήσει σε ραγδαία ύφεση τις δύο χώρες, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Οπως τονίζει ο εν λόγω οίκος, η στροφή των μεγαλύτερων οικονομιών σε περιοριστική νομισματική πολιτική και ο εμπορικός πόλεμος έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι επενδύσεις σε όλον τον κόσμο. Ως εκ τούτου, θα πληγούν περαιτέρω αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, που «έχουν συγκριτικά μεγάλη εξάρτηση από την εξωτερική χρηματοδότηση και είναι πιο ευάλωτες». Σύμφωνα με τη Moody’s, η οικονομία της Τουρκίας θα συρρικνωθεί το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι συνέπειες από την πτώση της τουρκικής λίρας και την αύξηση των επιτοκίων.

Ο οίκος Moody’s δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον πληθωρισμό της Τουρκίας, καθώς έχει φθάσει στο 18% και σημειώνει το υψηλότερο επίπεδο από το 2003, οπότε ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως τονίζει, «ο διψήφιος πληθωρισμός, η ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού και η μείωση των πιστώσεων από τις τράπεζες θα πλήξουν καίρια την αγοραστική δύναμη των τουρκικών νοικοκυριών και την ιδιωτική κατανάλωση». Εκτιμά, άλλωστε, πως ήδη τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 25,2% και προεξοφλεί πως θα παραμείνει διψήφιος μέχρι και το 2020, εξαιτίας των πιέσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Οι προειδοποιήσεις της Moody’s εκφράζουν το ΔΝΤ, που προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της γειτονικής χώρας θα επιβραδυνθεί στο 0,4% το 2019 από το 3,5%, στο οποίο υπολογίζεται ότι έφθασε φέτος. Σύμφωνα με τη Moody’s, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε φέτος κατά 1,5% και πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 2% το επόμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά την Αργεντινή, η Moody’s εκτιμά πως δεν αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν από το 2020, καθώς η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία σκληρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του νέου δανείου που έλαβε προ μηνών από το ΔΝΤ. Προβλέπει ειδικότερα πως το ΑΕΠ της Αργεντινής θα συρρικνωθεί 2,5% φέτος και 1,5% το 2019. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να αυξηθεί παρά την περιοριστική νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα.

Πηγή: kathimerini.gr