Δύο θέσεις έμειναν στο διαστημόπλοιο της Axiom

Δύο ταξίδια ανά έτος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα προσφέρει η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση Axiom τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, το πρώτο ταξίδι της εταιρείας, η οποία συνεργάζεται με την αεροδιαστημική βιομηχανία SpaceX, θα διεξαχθεί στο τέλος του 2021 και θα προσφέρει τρεις θέσεις σε ενδιαφερόμενους τουρίστες, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Axiom.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που διενεργείται χωρίς την άμεση συμβολή κάποιας κυβερνητικής υπηρεσίας Διαστήματος. Ηδη επτά τουρίστες έχουν επισκεφθεί τον σταθμό από το 2001 έως το 2009 με τον ρωσικό πύραυλο «Soyuz». Το ταξίδι της Axiom θα διαρκέσει δέκα ημέρες, εκ των οποίων οι δύο θα αφιερωθούν στη διαδρομή από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Παρότι κατά τη χθεσινή ανακοίνωσή της η Axiom δεν ανέφερε το κόστος του εισιτηρίου, η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει στο παρελθόν ότι θα φτάσει τα 55 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τους New York Times, η μία από τις τρεις θέσεις έχει ήδη καλυφθεί.

«Αυτή η ιστορική πτήση θα αποτελέσει μία στιγμή-ορόσημο για την πορεία προς την παγκόσμια και καθημερινή πρόσβαση στο Διάστημα», σχολίασε χθες ο Μάικλ Σουφρεντίνι, διευθύνων σύμβουλος της Axiom και πρώην στέλεχος της NASA. «Αυτή θα είναι μόνο η πρώτη από τις πολλές αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, την οποία θα στελεχώνει και θα διαχειρίζεται η Axiom – πρωτοπόρο για ιδιωτική εταιρεία», σχολίασε χθες ο Σουφρεντίνι.

Εκτός από τη μοναδική τουριστική εμπειρία, η Axiom υποσχέθηκε ότι θα προετοιμάσει τους τρεις επισκέπτες με την απαραίτητη εκπαίδευση, τον προγραμματισμό και θα τους προσφέρει ιατρική περίθαλψη και τις οδηγίες ασφαλείας.

Ο διαστημικός τουρισμός προσελκύει συνεχώς περισσότερο ενδιαφέρον και επενδύσεις, καθώς πολλές εταιρείες υποστηρίζουν ότι μπορούν να εκτελέσουν τα ταξίδια στο Διάστημα. Επιπλέον, το 2019 η NASA ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για εμπορικούς σκοπούς. «Η NASA έχει γίνει πολύ προοδευτική και εκμεταλλευόμαστε αυτό το γεγονός», σημείωσε ο Σουφρεντίνι.

«Από το 2012 η SpaceX σε συνεργασία με τη NASA παραδίδει φορτία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αργότερα μέσα στο έτος οι αστροναύτες της NASA θα χρησιμοποιήσουν το διαστημόπλοιό μας για πρώτη φορά», σχολίασε ο Γκουίν Σότγουελ, πρόεδρος της SpaceX. «Τώρα, χάρη στην Axiom και στην υποστήριξη από τη NASA, αποστολές με ιδιώτες θα έχουν πρόσβαση στον διαστημικό σταθμό όπως ποτέ άλλοτε, αυξάνοντας την εμπορικοποίηση του Διαστήματος και βοηθώντας στην έναρξη μιας νέας εποχής στην ανθρώπινη εξερεύνηση», συμπλήρωσε χθες ο Σότγουελ.

Εκτός από τα τουριστικά ταξίδια, η Axiom πρόκειται να κατασκευάσει μία ειδική κάψουλα, η οποία θα συνδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024 και θα χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς, δημιουργώντας, π.χ., περισσότερο χώρο για διαμονή τουριστών. Οταν ο σταθμός αποσυρθεί, η Axiom σκοπεύει να αποσπάσει την κάψουλα, ώστε να τη χρησιμοποιεί ως ανεξάρτητο διαστημικό σταθμό.

Παράλληλα με την Axiom, οι εταιρείες αεροδιαστημικής Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχουν ήδη υποσχεθεί διαστημικά ταξίδια μέσα στα επόμενα χρόνια. Η πρώτη εκτίμηση για την τιμή του εισιτηρίου της Virgin Galactin ήταν 250.000 δολάρια, πολύ χαμηλότερα από τα 55 εκατ. της Axiom.

Πηγή: kathimerini.gr