Εγκρίθηκε η πώληση της Finansbank στην QNB

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία πώλησης της Finansbank, καθώς η εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών (BRSA) ενέκρινε την πώληση του 99,81% της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB). Απομένουν οι εγκρίσεις από την τουρκική κυβέρνηση (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Υπουργείο Οικονομικών), οι οποίες αναμένεται να ληφθούν έως τις αρχές Μαΐου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα συμφωνήθηκε σε 2,75 δισ. ευρώ, ενώ, αν συνυπολογιστεί η αποπληρωμή των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η ΕΤΕ στη Finansbank, ύψους 900 εκατ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος της συναλλαγής ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Χθες με επιστολή του στους εργαζομένους του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου. «Τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε, «ολοκληρώσαμε πολλές ενέργειες: τη συνολική αξιολόγηση, την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, την επικαιροποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας, την πώληση της Finansbank. Ολα αυτά μάς θωράκισαν κεφαλαιακά, αναμφίβολα όμως αλλάζουν και τη σύνθεσή μας. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, και πρέπει αυτή την ανάγκη να τη δούμε σαν ευκαιρία, να αναδείξουμε και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας.»

«Στόχος είναι να θωρακίσουμε την ηγετική μας θέση, να πρωτοστατήσουμε σε ενεργητικό και κερδοφορία και να ανοικοδομήσουμε την τράπεζα ως έναν αποτελεσματικό, πελατοκεντρικό και καινοτόμο οργανισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, οι πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου είναι τέσσερις:

Πρώτον, η βελτίωση της παραγωγικότητας. Θέλουμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα του λειτουργικού μας μοντέλου, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες μας και να χαμηλώσουμε το κόστος μας. Στόχος είναι να απλοποιήσουμε και να αποσυμφορήσουμε το οργανόγραμμά μας σε όλα τα επίπεδα. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Δ.Σ. της τράπεζας συνεδρίασε για το θέμα των ανανεώσεων των συμβολαίων των γενικών διευθυντών και των βοηθών γενικών διευθυντών. Εκτιμούμε και τους ευχαριστούμε όλους, και ιδιαίτερα αυτούς που δεν θα συνεχίσουν στους ρόλους τους, καθώς συνέβαλαν στην επιτυχία της τράπεζάς μας και εργάσθηκαν σκληρά και απρόσκοπτα τόσα χρόνια γι’ αυτήν. Η βελτίωση της αποδοτικότητας του οργανογράμματος άρχισε από τη διοίκηση και θα διαχυθεί σιγά σιγά σε όλα τα στρώματα. Θέλουμε, επίσης, να μειώσουμε την πολυπλοκότητα των διαδικασιών μας και να κεντροποιήσουμε περαιτέρω τις εργασίες μας, για να βελτιώσουμε την ευελιξία του λειτουργικού μας μοντέλου και να εξοικονομήσουμε λειτουργικά έξοδα.

Δεύτερον, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις λειτουργίες χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αναζητήσουμε ευκαιρίες για πιο ριζικές, μακροχρόνιες και αποτελεσματικές λύσεις.

Τρίτον, η αύξηση των εσόδων μας. Θέλουμε να βελτιώσουμε την απόδοση προμηθειών, να επεκτείνουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας, να προωθήσουμε τη χρήση των προϊόντων μας στους πελάτες μας που τα έχουν ανάγκη, «διαβάζοντάς» τους καλύτερα και όντας πιο ενεργοί στην προσέλκυσή τους.
Τέταρτον, η ψηφιακή αναβάθμιση της τράπεζάς μας.

Πηγή: kathimerini.gr